Pavliček: Vukovarska i Šarengradska ada su dio Hrvatske

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Marijan Pavliček oglasio se priopćenjem za javnost nakon izjava pomoćnika ministra vanjskih poslova Republike Srbije Gorana Aleksića koji je rekao kako su „Vukovarska i Šarengradska ada na Dunavu dijelovi Srbije jer se naslanjaju na srpsku obalu Dunava”.

„Ovakve izjave kojima se svojataju i prisvajaju tuđi teritoriji apsolutno su neprihvatljive i očigledno su čista provokacija. One su također i vrlo opasne jer izazivaju zabrinutost i nelagodu kod brojnih hrvatskih državljana, posebice Vukovaraca, koji svoje slobodno vrijeme tijekom ljetnih mjeseci provode upravo na Vukovarskoj adi“, rekao je Pavliček.

Dalje navodi da su i Vukovarska i Šarengradska ada, katastarski gledano, sastavni dio Republike Hrvatske uključujući i 10.000 hektara hrvatske zemlje s lijeve obale Dunava. Mišljenja je i da su ovakve izjave službenog Beograda posljedica katastrofalne hrvatske vanjske  politike u posljednjih 20 godina koja od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja do danas nije bila u stanju riješiti granične sporove s Republikom Srbijom.

„U zadnjih nekoliko godina niti jedan ministar vanjskih poslova nije se oglasio o ovoj problematici koja se gura pod tepih i o njoj se javno ne govori. Stoga očekujemo od Ministarstva vanjskih poslova da se što hitnije uhvati u koštac s ovom poblematikom kako bi se napokon počeli rješavati granični sporovi s Republikom Srbijom. Pri tome  Hrvatska treba koristiti sve mehanizme koji joj stoje na raspolaganju kao punopravnoj članici Europske unije jer ovdje se ne radi samo o vanjskoj granici Republike Hrvatske već i o vanjskoj granici Europske unije“, rekao je Pavliček.