Pavliček: Pripadnici manjina imaju veće biračko pravo od većinskog naroda

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Predsjednik Hrvatske konzervativne stranke i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček kazao je danas u Hrvatskom saboru kako su Hrvatski suverenisti Ustavnom sudu RH podnijeli prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti posljednjih izmjena Zakona o lokalnim izborima s Ustavom RH.

Prema riječima Pavličeka prihvaćanjem amandmana SDSS-a, Furia Radina i Roberta Jankovica, tijekom posljednjih izmjena Zakona, omogućeno je pripadnicima nacionalnih manjina da više puta glasuju na lokalnim izborima te tako oni imaju veće biračko pravo od većinskog naroda.

„Nije sporno pravo da pripadnici nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike, već metodologija koja je suprotna načelima jednakosti i ravnopravnosti svih pred zakonom te načelima jednakog i općeg biračkog prava, time se krše Članci 14., 15. i 128. Ustava Republike Hrvatske. Pripadnici nacionalne manjine imat će u općinama i gradovima u kojima čine više od 15% stanovništva, mogućnost, a da bi se osigurala odgovarajuća zastupljenost istih, dva puta glasovati za općinsko odnosno gradsko vijeće, te se time mijenja biračka volja većine. Osim što se spornim izmjenama zakona pripadnicima nacionalnih manjina omogućuje dvostruko pravo glasa, tako se i kandidatu određene političke stranke koji je ujedno i pripadnik nacionalne manjine omogućuje da i drugi put bude biran na dopunskim izborima iako kao kandidat stranke nije izabran na redovnim izborima“, rekao je Pavliček.

Dodao je kako je ovim zakonskim odredbama većinski hrvatski narod doveden u diskriminirajući položaj u odnosu na pripadnike nacionalnih manjina.

„Ovo je najzorniji primjer trgovine HDZ-a i SDSS-a, te brojnih ustupaka Andreja Plenkovića, Miloradu Pupovcu, na žalost na uštrb hrvatskog naroda koji živi u višenacionalnim sredinama“, istakao je Pavliček.