Pavliček pozvao Vladu da država kupi VUPIK, Belje i PIK Vinkovce

Foto. hrvatski suverenisti

ZAGREB, S novim informacijama oko prodaje Fortanove kao i najave prodaje agro poslovanja danas je u Hrvatskom saboru zastupnik i predsjednik Hrvatskih suverenista pozvao Vladu RH da se aktivno uključi kao kupac u prodaju Fortenovina poljoprivrednog sektora. Pavliček je pojasnio kako je riječ o strateškoj grani hrvatskog gospodarstva za koju se ne može dozvoliti da je preuzme strani kapital.  

Vrlo je bitno da se Vlada ne bude pasivni promatrač potencijalne prodaje poljoprivrednog sektora koju najavljuje Fortenova grupa jer je riječ o PIK-u Belje, Vupiku i PIK-u Vinkovci nego se mora aktivno uključiti u svojstvu kupca tih tvrtki. To su strateške tvrtke ne samo za istočnu Slavoniju i Baranju nego i za cijelu Republiku Hrvatsku koje imaju više od 2200 zaposlenih, posebice iz Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije i imaju stotine kooperanata. Te tvrtke imaju zatvorenu poljoprivrednu proizvodnju „od polja do stola“ i proizvode ne samo povrće i voće, nego i stotine tisuća litara mlijeka, suhomesnate i vino i riječ je o strateškoj grani hrvatskog gospodarstva“, rekao je Pavliček.

Istakao je kako se stoga Vlada RH mora aktivno uključiti kao kupac, a hoće li to učiniti kroz mirovinske fondove, postojeće poljoprivredne tvrtke ili neku novoosnovanu državnu tvrtku manje je bitno. Prema njegovim riječima najvažnije je da te tri tvrtke ostanu u hrvatskom vlasništvu, a ne da ih preuzme strani kapital bio on iz Mađarske, Srbije ili neke druge države. Napomenuo je i kako ove tri tvrtke trenutačno u dugoročnom najmu obrađuju čak 33 tisuće hektara državne zemlje.

„I to buduće vlasništvo tih tvrtki mora ostati u hrvatskim rukama, a najbolje bi bilo da to bude u nekakvom obliku gdje je država većinski vlasnik“, rekao je Pavliček.

Govoreći na ovu temu Pavliček je podsjetio i na prošlost i na katastrofalne privatizacije bankarskog sustava u Hrvatskoj kao i dio energetskog sustava po pitanju Ine što ni danas nismo u stanju vratiti. Kazao je kako si Hrvatska ne može dopustiti da izgubimo i tu vrlo bitnu granu hrvatskog gospodarstva, poljoprivredno-prehrambenu industriju. Isto tako apelirao je i na Fortenovu da ne vodi računa samo o cijeni po kojoj će prodati tvrtke nego da se pri izboru kupca vodi i činjenicom da se radi o strateškim tvrtkama i da mora biti zadovoljen i strateški interes Republike Hrvatske.

„Jako je bitno i da broj uposlenih u tim tvrtkama ostane minimalno na istoj razini, a ako je moguće da se čak i povećava jer o tim tvrtkama izravno ovisi 2200 obitelji u već ionako najsiromašnijem dijelu Hrvatske. Važno je da te tvrtke stabilno posluju, ali da ipak budu u hrvatskom vlasništvu“, zaključio je u svom govoru Pavliček.