Pavliček: Očekujem da se patrijarh Porfirije pokloni žrtvama Ovčare

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček govorio je o najavljenom dolasku patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija u Vukovar. Prema poslanim pozivima poglavar SPC u Vukovar dolazi u nedjelju, 16. listopada, kada će sudjelovati na molitvi koja se održava povodom osvećenja obnovljene vukovarske crkve Svetoga Nikolaja i Srpskoga doma.

„Mislim kako je taj dan u najmanju ruku nespretno izazvan. Ne kažem kako je to namjerno učinjeno ili da je taj datum ciljano biran ali osobe koje se bave protokolom trebaju više voditi računa. Toga dana Hrvati u Vukovaru obilježavaju obljetnicu smrti general bojnika Blage Zadre. Uz to tijekom Domovinskog rata u Vukovaru je stradalo 2.717 građana, a i danas se traga za 380 Vukovaraca“, rekao je Pavliček.

Dodao je kako nema ništa protiv dolaska patrijarha Porfirija u Vukovar kao i da ne očekuje nikakva probleme niti incidente napominjući da živimo u 21 stoljeću.

„Očekujem da se patrijarh Porfirije, u duhu ekumenizma i kršćanstva, tijekom posjete Vukovaru pokloni žrtvama Ovčare i ogradi od odlikovanja ratnog zločinca Vojislava Šešelja kojega je u srpnju ove godine odlikovala jedna eparhija SPC-a. Bio bi to mali korak za patrijarha ali veliki korak za odnose Hrvata i Srba u Vukovaru i uopće odnose Hrvatske i Srbije“, rekao je Pavliček.