Pavliček: Mislim kako neke mjere koje je donosio nacionalni Stožer nisu bile potrebne

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Epidemiološka situacija u Vukovaru je vro dobro kada je riječ o epidemiji korona virusa te bi uskoro Grad Vukovar mogao postati „free korona grad“. Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Marijan Paviček dodajući kako smo do sada imali 3 oboljele osobe od kojih su 2 u međuvremenu izliječene. U samoizolaciji se nalazi 51 osoba, a to su dobrim dijelom oni koji se vraćaju iz inozemstva i po odlukama nacionalnog stožera prvo moraju na 14 dana u samoizolaciju. Kazao je i kako u projektu dobivaju 1-2 dojave dnevno o kršenju mjere samoizolacije kao i da policija svakodnevno provjerava 15-20 osoba koje su u samoizolaciji.

Pavliček je rekao i kako od ponedjeljka, radi rapidno smanjenog broja poziva, prestaje sa djelovanjem SOS telefon Gradskog društva Crvenog križa Vukovar. Sukladno daljem popuštanju mjera od idućeg ponedjeljka, kada će proraditi kafići, restorani, tržni centri i drugo, Pavliček je pozvao sve da se drže propisanih mjera te najavio kako će komunalni redariti provjeravati koliko se one poštuju na terenu.

„Život se polako ali sigurno vraća u normalu tako da ćemo kroz par tjedana vratiti se u život kakav smo imali prije pojave virusa. Treba znati i kako članovima gradskog stožera civilne zaštite, koji je od 20. ožujka aktiviran i dežuran 24 sata dnevno, nije isplaćena niti kuna bilo kakve naknade, dnevnica ili putnih troškova niti će biti isplaćen bilo kakav novac. Izabrani smo ispred građana i sve što radimo radimo za zajednicu. Mislim kako je Stožer dobro odradio svoj posao“, kazao je Pavliček.

Dodao je i kako je vidljivo da se sa povoljnim rezultatima i ljudi opuštaju tako da je na ulici sve više građana. Najavio je i kako će Grad ići u smjeru oslobađanja naknada za terase ugostiteljskih objekata, a sve kako bi se i na taj način pomoglo njihovim vlasnicima koji s obzirom na donesene mjere neće više imati kapacitet kakav su imali do sada. Novinare je interesirao i odgovor jesu li sve mjere koje je nacionalni stožer donosio do sada bile potrebne.

„Vjerujem da dio mjera nije bio potreban. Međutim, to je moje mišljenje i ja se rukovodim informacijama koje dobivamo sa terena i jer smo ipak najviše u kontaktu s građanima. Ipak, treba shvatiti i nacionalni Stožer jer se Hrvatska, kao i cijeli svijet, suočio s nečim novim. Sve ovo je jedno svima nama novo iskustvo i nitko nije znao kako će se virus ponašati. Ako dođe do nekog drugog vala biti ćemo puno iskusniji i pametniji te ćemo moći brže i bolje reagirati. Najvažnije je da zdravstveni sustav nije preopterećen. Najveća moja zamjerka ide na račun oprečnih informacija koje idu prema lokalnim stožerima slijedom kojih nismo znali kako se ponašati i provoditi mjere. Dobivali smo dvosmislene informacije“, rekao je Pavliček.