Pavliček: Lako je pričati kada se ima plaća od 2500 eura ali kako će umirovljenik s 300 eura mirovine preživjeti mjesec dana

Foto: Hrvatski suverenisti

ZAGREB, Na sjednici Hrvatskog sabora saborska većina je donijela odluku prema kojoj euro službenom valutom u Hrvatskoj postaje 1. siječnja 2023. godine. Prije nego u potpunosti zamijeni kunu od petog rujna cijene bi se iskazivale dualno, u kunama i eurima.

Kako je najavljeno dualno iskazivanje cijena trebalo bi se protegnuti i na cijelu iduću godinu, pa bi cijene i tijekom 2023. godine trebale biti istaknute u obje valute. Tijekom cijele 2023. godine građani neće imati trošak kod zamjene gotovog novca kune u euro, a to će moći činiti u bankama, Hrvatskoj pošti i Fini. I nakon isteka tog roka, dakle neograničeno, građani će moći u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) besplatno mijenjati novčanice kune za euro. Uoči glasovanja dio oporbe se ponovno usprotivio uvođenju eura o ovom trenutku.

U saborskoj raspravi Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista, rekao je kako brine kako će građani preživjeti mjesec kada uđemo u eurozonu i kako će naši umirovljenici i radnici živjeti kada budemo imali euro.

“Suludo je ući u eurozonu u vrijeme najveće energetske krize EU-a, u doba najveće ekonomske neizvjesnosti i najveće inflacije u zadnjih 20 godina. Od četiri kriterija konvergencije naša zemlja neće ispuniti kriterij inflacije. Nemojte srljati grlom u jagode. Nemojte srljati kao guske u maglu. Ne bi nam bilo prvi put u povijesti”, rekao je Pavlićek.

Upitao se kako će umirovljenik s 40 godina radnog staža i 300 eura mirovine preživjeti mjesec kada će štruca kruha koštati dva eura.

“Lako je pričati kada se ima plaću od 2500 eura”, istakao je Pavliček.