Pavliček: Hrvatska još nije spremna za euro, uvođenje eura dodatno će urušiti standard hrvatskih građana

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o ukidanju kune i uvođenja eura kao službene valute od 1. siječnja 2023. godine. Pavliček je još jednom istakao kako Hrvatska nije spremna za uvođenje eura i da će to dovesti do dodatnog urušavanja standarda hrvatskih građana.

„Još jednom srljamo kao guske u maglu. Hrvatski suverenisti nemaju ništa protiv eura pa niti toga da on bude uveden ali ne sada. Obvezali smo se ulaskom u EU da ćemo uvesti euro ali to ne mora biti sada kada Hrvatska bilježi rekordnu inflaciju od 13,5 posto i u vrijeme najveće energetske krize“, istakao je Pavliček.

Podsjetio je kako euro nisu uvele niti neke druge države članice EU poput Mađarske, Češke, Poljske, Danske i Švedske. Dodao je i kako su posljednjih mjeseci cijene prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića porasle za 20 posto te da će s 1. siječnje doći do novog rasta inflacije. Kazao je i kako očekuje da će trgovački lanci, koji su i do sada neopravdano dizali cijene, sve cijene zaokružiti na 99 centi na više.  

„Kada se raspravljalo o ulasku Hrvatske u eurozonu govorilo se o rastu investicija, većem broju stranih turista i slično što ništa nije točno. Jedino točno je da će Hrvatska sada imati bolji kreditni rejting i da ćemo se ubuduće moći povoljnije zaduživati što je očigledno i bio jedini cilj. Onih 117 zastupnika koji su glasali za uvođenje eura brzo će plakati radi toga ali gore je što će plakati i hrvatski građani radi novoga pada standarda. Mogli smo radi svih problema malo stati i odluku o uvođenju eura prolongirati za neko vrijeme ali ipak išlo i dalje bez obzira na sve probleme. Ovakvo preuranjeno uvođenje eura moglo bi rezultirati novim valom iseljavanja što Hrvatska ne bi mogla izdržati“, rekao je Pavliček.

Foto: Ivan Matić

Podsjetio je i kako su Hrvatski suverenisti pokrenuli i proces prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kako bi zaštitili hrvatsku kunu ali da nisu uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova.

„Radi se o jednoj od najvećih odluka u novijoj povijesti Hrvatske i građani su morali dati svoj sud i reći što misle o tome, a ne da se bježi od njihovoga mišljenja. I tehnički se moglo puno bolje organizirati cijeli ovaj postupak“, ističe Pavliček.

Danas će mladež Hrvatskih suverenista, u znak sjećanja na hrvatsku kunu, veće gradove oblijepiti osmrtnicama u spomen na hrvatsku kunu.