Film SKIG-a iz Gunje na 15. Festivalu prava djece

Foto: SKIG

GUNJA, 15. Festival prava djece poznat i pod motom “Mali festival za velike teme“ za središnju temu ove godine odabrao je slobodno vrijeme mladih i djece, a tijekom listopada će u Zagrebu i Glini ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Festival prava djece održava se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu.

Program Stvaralaštvo mladih donosi filmove koje su kreirali srednjoškolci iz različitih europskih zemalja, članovi filmskih družina i klubova i samostalni autori. Široki spektar tema koji obrađuju pomoći će vam u poticanju rasprave o istima na školskoj nastavi. Ovogodišnji filmovi birani su iz programa 28. Filmske revije mladeži i 16. Four River Film Festivala, koje organizira Hrvatski filmski savez.

Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi šest filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa bio je Boško Picula. Među odabranim filmovima našao se i film „Bravo Anamarija“.

U filmu „Bravo Anamarija“ lokalni ženski nogometni tim u poodmaklim je pripremama za nadolazeće natjecanje. Trener se raspada pod stresom i počinje zadavati curama preteške zadatke – sve dok se Anamarija ne odluči zauzeti za čitavu grupu. 

Autori na filmu su Dorian Petričević, Izidor Stanić, Andija Vuić u produkciji Studija kreativnih ideja Gunja.

Svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe i mogu se pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=AjoXtmRhplg

Festival je nacionalni projekt i do sada se proveo u 22 grada u Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.