Pavliček: Demografski potop u Hrvatskoj može se nepovoljno odraziti i na hrvatski turizam

Foto: Hrvatski suverenisti

SPLIT, Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček na konferenciji za novinare u Splitu još jednom je upozorio na rezultate zadnjeg popisa stanovništva nazivajući ih „demografskim potopom“. Prema riječima Pavličeka gubitak od deset posto stanovništva u zadnjih deset godina može se nepovoljno odraziti i na hrvatski turizam pojašnjavajući kako već sada nemamo dovoljno domaće radne snage za potrebe turističke sezone.

„Zbog iseljavanja iz kontinentalne Hrvatske nema tko doći raditi u Dalmaciju pa se tijekom sezone uvozi radna snaga sumnjive kvalitete. S time pada i kvaliteta ugostiteljsko – uslužne ponude turizma zbog čega možemo izgubiti brojne turiste”, pojasnio je Pavliček.

I ovom prilikom je pozvao na stvaranje nacionalne demografske strategije i formiranje posebnog ministarstva za demografiju i iseljeništvo. Govoreći o demografskim rezultatima istakao je kako je demografski pad “rak rana” Hrvatske zbog koje zvone zvona za uzbunu. Pri tome je Vladi RH zamjerio što ne poduzima ništa u vezi demografije te pozvao premijera Andreja Plenkovića da s time u vezi hitno sazove sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka i demografske stručnjake.

“Potrebno je hitno sazvati takav sastanak radi izrade zajedničke nacionalne strategije demografske obnove Hrvatske u sljedećih 50 godina. Te strategije trebaju se držati svi, bez obzira bili na vlasti “lijevi” ili “desni”. Hrvatska mora oformiti zasebno ministarstvo demografije i iseljeništva te iseljeništvu omogućiti dopisno glasovanje što ne žele ni HDZ niti SDP”, smatra Pavliček.

Dodao je i kako umjesto bavljenja rješavanjem demografskih poteškoća HDZ i SDP predlažu prekrajanje izbornih jedinica koje bi bile još nepovoljnije jer bi iz demografski opustošenih krajeva bilo još manje zastupnika u Hrvatskom saboru nego sada. Podsjetio je kako se Hrvatski suverenisti zauzimaju za jednu izbornu jedinicu u cijeloj Hrvatskoj.