Paraolimpijske igre: I Vinkovčanin Mladen Tomić putuje u Rio

ZAGREB, VINKOVCI, Temeljem ostvarenih A normi Međunarodni paraolimpijski odbor dodjelio je Hrvatskom paraolimpijskom odboru za 15. Paraolimpijske igre, koje će se od 7. do 18. rujna održati u Rio de Janeru,  još dva mjesta za hrvatske atletičare  i ona su odlukom  Izvršnog odbora HPO-a pripala Vinkovčaninu Mladenu Tomiću i Bjelovarčaninu Josipu Slivaru, izvjestila je Hina.

Vinkovčanin Mladen Tomić, kategorija F44, najbolji rezultat u ovom kvalifikacijskom ciklusu ostvario je na Otvorenom atletskom prvenstvu češke 31. ožujka u Olomoucu s daljinom kugle od 12,82 metra. U ovoj sezoni Tomić ima stabilne rezultate svih pet ovogodišnjih nastupa su rezultatski gledano unutar top deset, a njegov najbolji rezultat zaostaje 43 cm za petim mjestom na svjetskoj rang listi u njegovoj kategoriji. Tomiću će to biti treće paraolimpijske igre, a u  Pekingu 2008. je bio sedmi, a u Londonu 2012. peti u kugli.

Bjelovarčanin Josip Slivar, kategorija  F44, u bacanju diska potvrdio je odlazak u Rio 6. srpnja na Atletskom mitingu u Amsterdamu bacivši disk na 50,07 metara te se s ovim rezultatom nalazi na šestom mjestu IPC rang liste ponajboljih diskaša.
Slivar je  na POI u Pekingu u kugli zauzeo peto mjesto, a taj plasman ponovio je i  četiri godine kasnije  na POI u Londonu.

Na 15. POI u Rio de Janeiru  31. kolovoza putuje 17 hrvatskih sportaša s invaliditetom i to devet atletičara, četiri stolnotenisačice, dva plivača te po jedan strijelac i jedna judašica.

HINA.HR/ĐURO KARALIĆ