Oznaka Meso hrvatskih farmi i na mesu Svinjogojskog klastera Slavonije

VINKOVCI, Na inicijativu Svinjogojskog klastera Slavonije u Vinkovcima je održan sastanak na kojem se raspravljalo o uvođenju oznake Meso hrvatskih frami na proizvodima proizvođača Svinjogojskog klastera Slavonije.

Zaključeno je da će Svinjogojskom klasteru Slavonije biti dopušteno korištenje oznake Meso hrvatskih farmi u promotivne svrhe odmah po okončanju postupka definiranja dokumenata potrebnih za stjecanje oznake. K tome, očekuje se  osnaženje inicijative kojom se traži stjecanje istih uvjeta za mesne prerađevine, te širenje inicijative na regionalnu i potom nacionalnu razinu.

 

Sastanku su nazočni bili Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Vatroslav Tissauer, viši stručni savjetnik za marketing Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) te Dario Periškić i Dobromir Čović, član i tajnik Svinjogojskog klastera.

Pravo na korištenje Naljepnice i Znaka Meso hrvatskih farmi ostvaruje se za svježe svinjsko meso koje je proizvedeno od svinja koje su rođene, utovljene i zaklane u Republici Hrvatskoj. Cilj uvođenja oznake je informiranje potrošača o podrijetlu svinjskog mesa koje se sustavno kontrolira i potpomaganje daljnjeg razvoja svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj.

ĐURO KARALIĆ