Ovogodišnji DORF 4. kolovoza započinje u Primoštenu, a završnica krajem kolovoza u Vinkovcima

Foto: filmfestivaldorf.com

VINKOVCI, Prije 2 godine započeta suradnja između SuperUha i vinkovačkog festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF nastavlja se i ovo ljeto. Filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održati će se od 4.- 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj funk megazvijezdi „Betty – Kažu da sam drukčija“ (2017.), autora Phila Coxa (Velika Britanija), najavio je organizator DORF-a, Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca.

Najprije traženi fotomodel, a onda i DJ i pjevačica, sjajna Betty Davis je – na veliku radost brojnih obožavatelja – prvi put na velikom platnu. Njezina zanimljiva životna priča, sa jednogodišnjom epizodom supruge velikog Milesa Davisa, na kojeg je značajno utjecala – od promjene stila oblačenja do ohrabrivanja na promjenu zvuka (fusion), dokumentirana je uz prikaz karijere uzbudljive pjevačice, čija su 3 albuma promijenila plesnu glazbu i ubrajaju se u najvažnije funk albume svih vremena, a čiji koncerti su intenzitetom i sviračkom kemijom postavili nove standarde heavy funk uzbuđenja, navodi se u priopćenju za javnost.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su svijetu književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku, novinaru, koji nas je upoznao sa djelima brojnim važnim američkim autorima. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na University of California u San Franciscu i Berkeleyju. Počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički „Šareni dućan“. S posebnim zadovoljstvom zahvaljujemo se Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te hrabrosti i viziji.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je mladi splitski kipar&strip autor Miro Župa.Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Tijekom lipnja i srpnja u bašti Vintage industrial bara u Zagrebu održat će se 5 warm-up programa, uz ekskluzivnu „Tajna povijest DORFa“ powered by PechaKucha prezentaciju, predstavljanja knjiga, stripova, projekcije filmova i koncerte.

Završni dio ovogodišnjeg DORF izdanja održat će se od 23. – 25. 8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.