Ovo je jauk roditelja i jauk jednoga grada

Foto: Pavao Josić

VUKOVAR, Poslije održanog mirnog prosvjeda, na kojem se okupilo nekoliko stotina građana Vukovara ali i okolice, roditelji pretučenih srednjoškolaca istaknuli su kako je to zapravo bio jauk roditelja i jauk jednoga grada radi svega što se dogodilo. Istaknuli su kako se nadaju da će politika i sudstvo odraditi svoj dio posla napominjući kako su počinitelji zapravo ponavljači nemilih dijela koji su već poznati i policiji i sudu ali i koji imaju iznimno debele osobne dosjee.

„Sudska praksa kod nas je takva da netko tko napada djecu izlazi van poslije mjesec dana i ponovno slobodno šeta gradom. Oni imaju toliko kaznenih djela da se to ne može iščitati niti u središnjem televizijskom dnevniku“, kazali su roditelji.

Dodali su kako su njihova djeca izašla iz bolnice ali da i dalje odlaze kod liječnika na preglede i kontrole kao i da i dalje ne spavaju radi trauma koje su proživjeli. Na upit koga smatraju odgovornim za premlaćivanje svoje djece od prije tjedan dana kazali su da su to sustav i politika jer su oni ti koji donose zakone kao i oni koji provode zakone.

„Sve kreće od kućnog odgoja. Mi našu djecu učimo ljubavi, toleranciji i miru, a s druge strane neka djeca žive u nesređenim životnim okolnostima i uvjetima i sve to prenose na ulicu“, poručili su roditelji.

Između ostaloga pozvali su i političare da zašute i počnu normalno komunicirati ističući kako nije normalno da u 2024. godini i 21. stoljeću se u Vukovaru mora paziti kako se tko izražava i paziti da ne progovori slučajno ekavicom jer će biti napadnut na ulici.

„Mi kao društvo imamo problem. Neka i akademici ustanu i kažu koji su sve dijalekti hrvatskog jezika. Nevjerojatno je da nemamo nekakve osnove kulture kao narod i nacija koja je toliko propatila u ratu. Meni su djetinjstvo uzeli kada sam imao 8 godina, Ovo je moj grad, ovdje sam rođen, služio vojsku, Nemam drugi grad, Dajte mi drugi grad i ja ću tamo otići da živim samo mi nemojte djecu dirati. Samo to tražim“, istakao je jedan od roditelja.

Oni su i u proglasu i svojim izjavama pozvali medije da ne uzimaju danas izjave od političara što se i poštivalo iako se na prosvjedu moglo vidjeti više vukovarskih političara. Očekuje se kako će oni imati što za reći u danima koji dolaze.