Ovaj tjedan besplatni tehnički pregledi vozila

Foto: Pixabay/English

Zainteresirani vlasnici vozila mogu se ovaj tjedan javiti u redovne stanice za tehnički pregled vozila, gdje će im se omogućiti besplatna kontrola tehničke ispravnosti.

Preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom “Dani tehničke ispravnosti vozila 2019” provodit će se ovaj tjedan, od ponedjeljka do subote, na cijelom teritoriju Republike Hrvatske u svim stanicama za redovni tehnički pregled vozila. Zainteresiranim vlasnicima vozila omogućit će se besplatna kontrola tehničke ispravnosti. Iznimka su jedino vlasnici koji u razdoblju održavanja akcije svoje vozilo podvrgavaju redovnom tehničkom pregledu radi produljenja valjanosti prometne dozvole, odnosno registracije vozila.

Akcija je u potpunosti dragovoljna, a težište joj je na pružanju savjetodavne pomoći glede uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. Prilikom pregleda vozila obavit će se kontrola općeg stanja vozila, kontrola kočnica, kontrola temperature isparavanja tekućine za kočenje, pregled donjeg postroja vozila, ispitivanje ispušnih plinova (eko test) i kontrola svjetlosne signalizacije.

Vozači za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna neće se sankcionirati nego će ih se, nakon spomenutog savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti, uputiti da utvrđenu tehničku neispravnost otklone u ovlaštenom servisu.

Cilj akcije je potaknuti što veći broj vozača na preventivnu kontrolu tehničke ispravnosti vlastitog vozila kako bi utvrđivanjem nedostataka otklonili mogućnost prometne nesreće uzrokovane tehničkom neispravnošću vozila. Za ovogodišnju akciju osiguran je poklon za prvih 15.000 vozača koji pristupe akciji – tri litre tekućine za pranje vjetrobranskih stakala (jedno pakiranje). Akcija se održava u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i stanice za redovni tehnički pregled vozila, a pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa.