Lockdown (zatvaranje) proglašen za riječ godine

zdravlje, glabovolja
Foto: Pixabay/StockSnap

Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio ‘lockdown’ (zatvaranje). Collins Corpus zabilježio je 6000-postotni porast upotrebe riječi lockdown, javlja Guardian. U 2019. godini zabilježeno je 4000 zabilježenih slučajeva upotrebe riječi lockdown. U 2020. godini to se poraslo na više od četvrt milijuna, prenosi rtl.hr.

Ostale riječi povezane s pandemijom, poput koronavirusa, socijalne distance i samoizolacije, našle su se na top 10 listi. Na popisu je bio i izraz ključni radnik. Prema Collinsu, ključni radnik zabilježio je 60-postotni porast tijekom posljednje godine, što odražava “važnost koja se ove godine pripisuje zanimanjima koja se smatraju ključnim za društvo”.

Skraćenica BLM, za Black Lives Matter, također je ušla u uži izbor. Definiran od strane Collinsa kao “pokret koji vodi kampanje protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja”, zabilježio je porast od 581 posto.

Riječ godine lani bila je klimatski štrajk, jednokratna upotreba u 2018. godini, lažne vijesti u 2017. godini i Brexit u 2016, piše rtl.hr.