Otvorena izložba slika Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar svečano je otvorena izložba pod nazivom „Španjolsko slikarstvo od 15. do 18. stoljeća“. Izložba je postavljena povodom 400. obljetnice rođenja Bartoloméa Estebana Murilla.

„Izložba je rezultat intenzivne suradnje Gradskog muzeja Vukovar i Zbirke Wüllner iz Njemačke, a posvećena je jednom od velikih europskih umjetnika, geniju baroknog slikarstva Bartoloméu Estebanu Murilu. On je do kraja 19. stoljeća slovio kao najznačajniji i najpoznatiji španjolski slikar čija su djela na aukcijama u Europi postizala najviše cijene, a pored rodne Seville, Londona i New Yorka, među gradove koji obilježavaju ovaj jubilej  uključio se i Vukovar“, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja vukovar Ruža Marić.

Otvaranju izložbe u Vukovaru nazočio je i vlasnik izloženih slika Jörg Wüllner,   inače kolekcionar i vlasnik Zbirke Wüllner.

„Na prvoj izložbi „Španjolsko barokno slikarstvo / Izbor iz Zbirke Wüllner“, održane u jesen 2016. godine u čast nagrade Silletto EMYA 2016. koju je Gradskom muzeju Vukovar dodijelio Europski muzejski forum, građani Vukovara i okolnih gradova imali su priliku uživati u djelima španjolskih baroknih majstora madridske i toledske škole 17. stoljeća, dok je ovoga puta izabranim djelima izložba proširena i vremenski i prostorno. Izloženo je 16 slika od XV. do XVIII. stoljeća, s tim da su pored Madrida i Toleda, ovoga puta  predstavljeni i drugi umjetnički važni centri, kao Sevilla, Valencia, Katalonija, Aragon, ali i manji centri kao Murcia ili  Palencia“, rekao je  Wüllner.