Otvorena izložba “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera”

VINKOVCI, U predvorju Gradskog kazaliišta Joze Ivakića u četvrtak je otvorena izložba Državnog arhiva u Osijeku “Ostavština Josipa Jurja Strossmayera”, autorice Melite Rončević, a koja je postavljena u prigodi 200. obljetnice rođenja i 110. obljetnice smrti toga znamenitog biskupa.

Riječ je o izložbi koju su u Državnom arhivu u Osijeku prošle godine imali prigodu pogledati Osječani, a sada će je, kroz narednih nekoliko tjedana, moći vidjeti i i građani Vinkovaca, grada za koji je biskup Strossmayer bio vezan brojnih karitativnim i dušobrižničkim vezama. Tako je, između ostaloga, 1961. godine u vinkovačkoj Gimnaziji utemeljeno Društvo za podupiranje vrijednih i siromašnih učenika, a pokrovitelj i utemeljitelj Društva bio je upravo Strossmayer sa 1.000 forinti.

Osim arhivskoga gradiva Državnog arhiva u Osijeku iz biskupove ostavštine, izloženo je i izvorno biskupovo ruho iz fundusa Muzeja Slavonije, matična knjiga s upisom biskupova rođenja, kao i zanimljivi predmeti o djelovanju biskupove zaklade za pomoć siromašnim, a vrijednim učenicima pri vinkovačkoj gimnaziji, iz fundusa Arhivskoga centra u Vinkovcima.

PRESS 032