Otvoren Hostel Dubrovnik

VUKOVAR, Od danas osmaši iz cijele Hrvatske, koji dolaze u Vukovar u sklopu nastave iz povijesti učiti o Domovinskom ratu, biti će smješteni u Hostelu Dubrovnik koji se nalazi u krugu vukovarske vojarne. Hostel je kapaciteta 330 kreveta, a ima i dvije konferencijske dvorane kapaciteta po 160 sjedećih mjesta. U obnavljanje i opremanje Hostela Ministarstvo branitelja izdvojili je oko 22 milijuna kuna.

„Ovo je kruna našeg dosadašnjeg rada. U 18 mjeseci, koji postoji Javna ustanova memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, obnovili smo i uredili sedam objekta te obnovili infrastrukturu. Ukupno je Ministarstvo branitelja Vlade RH do sada u Memorijalni centar uložili oko 45 milijuna kuna“, rekao je Zoran Šangut, ravnatelj Javne ustanove u okviru koje će djelovati i Hostel.

Prema planovima Javne ustanove Vukovar će godišnje, u okviru projekta učenja o Domovinskom ratu, posjećivati oko 40.000 osmaša iz cijele Hrvatske. Svi oni će tijekom dva dana biti smješteni upravo u Hostelu Dubrovnik. I dok su radni dani u tjednu zauzeti vikendi kao i vrijeme između polugodišta i raspusti su slobodni tako da će Hostel sa svojom ponudom biti na tržištu. Od proljeća ove godine Vukovar je u sklopu ovoga projekta posjetilo oko 9.000 osmaša, a plan je da do kraja godine Vukovar posjeti još oko 19.000 učenika.

Svečanosti puštanja u rad Hostela Dubrovnik nazočili su i brojni gosti, a prvi gosti u njemu biti će osmaši iz Dubrovnika.

„Vukovar i Dubrovnik su dva herojska grada, a na ovaj način smo veze između dva grada dodatno učvrstili“, istakao je Šangut.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rekao je kako je na istoku Hrvatske gospodarska situacija iznimno teška i da odlaze mladi ljudi ali i da se kroz zajedništvo trebamo izboriti za bolju budućnost.

IVAN MATIĆ