Grobna komora s rimskim kolima i konjima kod Starih Jankovaca, senzacionalan i jedinstven nalaz u Hrvatskoj

Foto: Ivan Matić

STARI JANKOVCI, Veliko arheološko otkirće predstavljeno je u utorak na arheološkom lokalitetu nedaleko Starih Jankovaca gdje su arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i Instituta za arheologiju iz Zagreba u zemljanom humku promjera oko 40 metara te sačuvane visine oko 1 metar, pronašli veliku grobnu komoru s položenim kolima na dva kotača s konjima.

“Najznačajnije otkriće do kojega smo došli na ovom lokalitetu je nalaz rimske dvokolice s upregnutim konjima, odnosno radi se o prvome arheološki istraženom antičkom pokopu s kolima u Hrvatskoj”, pojašnjava kustos u vinkovačkom Gradskom muzeju Boris Kratofil dodajući kako su arheolozi istražili i nekoliko paljevinskih i kosturnih grobova ukopanih u nasipe zemljanog humka te dva središnja groba u kojima su vjerojatno bili pokopani muškarac i žena zbog kojih je humak i podignut, ali su ti grobovi opljačkani.

Po njegovim riječima, riječ je o nalazima koji se mogu datirati u 3. stoljeće.

Foto: Ivan Matić

“Ovo je senzacionalno, jedinstveno otkriće na prostoru cijele Hrvatske, jer ovo je prvi put kod nas da je arheološki istraženo i dokumentirano jedno ovakvo složeno pogrebno vjerovanje iz doba Antike. Sada slijedi dug postupak restauracije i konzervacije, ali isto tako i kompletna analiza pronađenog”, rekao je ravnatelj Instituta za arheologiju iz Zagreba Marko Dizdar.

Inače, običaj pokopavanja pod zemljane humke – tumule predstavlja izuzetan način pogrebnoga rituala tijekom rimskoga razdoblja na jugu Panonske nizine, a povezuje se s iznimno bogatim obiteljima koje su imale istaknutu ulogu u administrativnom, društvenom i gospodarskom životu provincije Panonije. Smještajem zemljanoga humka uz jednu od najvažnijih prometnica Rimskoga Carstva, koja je povezivala Apeninski poluotok s Panonijom i Balkanom te Malom Azijom, aristokratska obitelj nastanjena u blizini Cibala željela je svim putnicima koji su prolazili tim cestovnim pravcem prikazati svoj istaknuti status, ali i bogatstvo kojega su posjedovali, kažu u Gradskom muzeju Vinkovci.

Foto: Ivan Matić

“Nakon završetka istraživanja, koja su predviđena za kraj listopada, slijedi restauracija svih pronađenih nalaza kao i provedba interdisciplinarnih analiza kojima će se prikupiti važne spoznaje o životu rimske aristokracije u južnoj Panoniji”, kazal je muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Vinkovci Maja Krznarić-Škrivanko.

S obzirom na izuzetnu važnost, ali i ugroženost nalazišta, istraživanja se nastavljaju sljedeće godine kada se nadamo novim zanimljivim otkrićima te prezentaciji ovoga iznimnoga antičkog kulturnog krajolika.