Nastavlja se dodjela stanova, ove godine biti će podjeljeno oko 130 stanova

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Djelatnici Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, predvođeni državnim tajnikom Nikolom Mažarom, uručili su ključeve članovima pet obitelji koji su stambeno zbrinuti.

„Sukladno nacionalnom Programu stambenog zbrinjavanja počeli smo s podjelom ključeva na području grada Vukovara. Ove godine podijeliti ćemo 130 stanova za 130 obitelji što je rekordan broj. Posebno je važno da u gradu Vukovaru nakon dugog niza godina osim najma stambenih jedinica počinjemo i s podjelom obiteljskih kuća“, rekao je Mažar.

Pojasnio je i kako će  najveći broj stanova ove godine biti podijeljen zahvaljujući povratku 52 prazna stana ali i da će se s procesom oduzimanja stanova koji mjesecima pa i godinama stoje prazni nastaviti i dalje. Kazao je i kako problem praznih stanova već godinama predstavlja jedan od velikih problema grada te da prema nekim procjenama u gradu trenutno postoji oko 350 stanova koji su prazni. Planiraju i da tijekom iduće godine podijele oko 200 stanova.

„Na listama prvenstva za stambeno zbrinjavanje na području Republike Hrvatske nalazi se 6.477 podnositelja zahtjeva po svim modelima. Od navedenog broja, 2.697 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje odnosi se na davanje u najam stana ili obiteljske kuće u državnim vlasništvu. Od tog broja na ovogodišnjoj listi prvenstva Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije za grad Vukovar, nalazi se 1.018 podnositelja zahtjeva za stambeno zbrinjavanje po modelu davanja u najam stana ili obiteljske kuće u državnom vlasništvu“, rekao je Mažar.

Rekao je i kako novi sustav bodovanja neće nikoga ugroziti s tim da i dalje prednost kod dodjele stanova imaju obitelji s prebivalištem na području Vukovara. Obitelji koje se stambeno zbrinjavaju potpisuju ugovor prema kojemu moraju koristiti stan, a ukoliko ga ne koriste šest mjeseci stan im se oduzima. Obvezni su plaćati i zaštićenu najamninu u iznosu od 2,7 kuna po kvadratnom metru. Svečanosti dodijele ključeva i potpisivanja ugovora o najmu nazočili su i dožupan Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.