Osude incidenta u Vukovaru stižu s svih strana

VUKOVAR, Reakcije i komentari iz političkih stranaka se ne stišavaju nakon što su prošloga vikenda u Vukovaru tri mladića srpske nacionalnosti bez ikakvoga povoda pretukli 20-godišnjaka hrvatske nacionalnosti.

„Ovo ne može tolerirati jer izaziva bijes hrvatskoga naroda. Strah me je da na kraju ne stradaju upravo pripadnici manjine. Potreban nam je razum. Moramo graditi mirno društvo“, rekao je tim povodom gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Incident je osudio i dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Milaković koji je istakao kako osuđuje svaku vrstu nasilja.

„Koliko znam ovaj incident ima i nacionalni i navijački karakter. Frustracija pripadnika srpske nacionalne manjine ne mogu biti razlog za bilo kakvo fizičko nasilje“, rekao je Milaković.

Danas se oglasio i SDSS koji je od strane braniteljskih udruga, kao i nekih političkih stranaka, prozivan kako se nije ogradio od ovoga incidenta koji je još jednom uzbunio Vukovar.

„Najoštrije osuđujem svaki oblik nasilja, a posebno onaj  u kome se u opasnost dovodi zdravlje i život mladoga čovjeka. Ozlijeđenom mladiću i njegovoj obitelji zaželjeli su brz oporavak i ozdravljenje. Mnoge okolnosti i naslijeđe grad Vukovar čine pogodnom sredinom za incidente, ne samo one u kojima se  egzistencijalno ugroženi i frustrirani pojedinci fizički obračunavaju. Za brzi i uspješan napredak zajednice opasni su i drugi oblici nasilja, poput medijskih prozivanja i linča cijele zajednice, neosnovanih optužbi pojedinaca i neprovođenje zakona. Zato  SDSS poziva sve učesnike u javnom i političkom životu grada da se klone zapaljivih priopćenja, prozivanja i presuda“, rekao je predsjednik vukovarskog SDSS Đorđe Ćurčić.

Istim povodom priopćenjem za javnosti javila se i vukovarska podružnica stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti koja je pozvala pravne subjekte da adekvatno sankcioniraju počinitelje ovakvih nemilih događaja tko god to bio.

IVAN MATIĆ