Osječki HNK koncertom gudačkog kvarteta počinje program “Pozornica u dvorištu”

Foto: HNK Osijek

OSIJEK, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku predstavlja “Program u doba Covid 19” u sklopu kojeg će izvesti predstave i koncerte na pozornici u dvorištu. Prvi premijerni nastup je u petak, 22. svibnja kada će se predstaviti gudački kvartet osječkog kazališta uz gosta na harmonici.

Epidemiološke mjere i preporuke koje se propisuju u korona krizi gotovo onemogućuju rad kazališta jer glumci ne mogu biti u izravnom kontaktu, glazbenici svirati i puhati u instrumente jedni uz druge, a ni gledatelji sjediti uobičajeno u gledalištu. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku osmislilo je “Pozornicu u dvorištu” kako bi na otvorenom, za pedesetak gledatelja mogli izvesti predstave i koncerte, izvještava Radio Osijek.

Kako je istaknula ravnateljica Dražena Vrselja, pripremaju tri glazbene, dvije dramske i jednu baletnu premijeru, odnosno plesni program s nekoliko koreografskih minijatura.

Prva na redu je glazbena premijera gudačkog kvarteta koji je među glazbenicima osječkog HNK odabrao ravnatelj Opere Filip Pavišić. Kvartet čine Bela Nagy (violina), Vilim Škreblin (violina), Tena Micevski (viola) i Maja Iljovski (violončelo), a gost je Trajko Iljovski na harmonici. Premijera je 22. svibnja.

Prva dramska premijera očekuje nas polovicom lipnja, a riječ je o djelu “Kolo” Arthura Schnitzlera koje će režirati glumci za svoje kolege glumce. U koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem Gavella priprema se i druga dramska premijera Čehovljeva “Višnjika” u režiji Dražena Ferenčine koja će zatvoriti ovogodišnje Osječko ljeto kulture.

Autor: HRT Radio Osijek