Oroundo aplikacija koja telefon pretvara u osobnog turističkog vodiča

VUKOVAR, Grad Vukovar je prvi grad u Hrvatskoj i drugi u Europi, poslije Beča, u kojem će početi da funkcionira Oroundo – mobilnu aplikaciju. Pročelnica za turizam u Gradskoj upravi Vukovara Marina Sekulić najavila je kako će ta aplikacija početi da radi od 1. prosinca.

„Ova aplikacija moći će se koristiti na svim smartfonima i biti će svojevrstan turistički vodič za sve Vukovarce ali i sve posjetitelje grada. Putem nje će korisnici aplikacije moći dobiti sve informacije o više turističkih znamenitosti u gradu“, rekla je Sekulić.

Voditelj projekta Darko Bilandžić pojasnio je kako aplikacija funkcionira na način da se na atrakcije u gradu pričvrsti odašiljač koji korisniku, kada se nalazi u njegovoj blizini, automatski pruža informacije o objektu ili mjestu na kojem se trenutno nalazi.

„Aplikacija radi na principu „beacon tehnologije“. Svaki smartfon mobitel na stotinjak metara od određene znamenitosti dobiva informacije o njemu. Aplikacija sadrži 23 turističke znamenitosti  u gradu zajedno i s memorijalnim dijelom poput Memorijalnog groblja, Ovčare, Trpinjske ceste… Svaku od tih gradskih znamenitosti popraćena je audio, video i tekstualno s tim da ima i GPRS sustav koji korisnika vodi najbližim putem do željene znamenitosti. Tekstovi su trenutno prevedeni na engleski i njemački, a u planu je da prijevod bude dostupan na desetak svjetskih jezika“, rekao je Bilandžić.

Oroundo aplikacija se može besplatno skinuti na mobitel, a da bi proradila potrebno je uplatiti 28 kuna. Aplikacija se poslije toga može neograničeno dalje koristiti.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić