Oprečne izjave Budimir i Barić o incindentu u Gradskom muzeju Ilok; većina u Gradskom vijeću na strani Barić

Foto: Đuro Karalić

Iločka gradonačelnica Marina Budimir zanijekala je danas u razgovoru s novinarima da je fizički napala ravnateljicu Gradskog muzeja Iloka Maju Barić, dok je Maja Barić, pojavivši se pred novinarima s Schanzovim ovratnikom oko vrata, tvrdila kako je Budimir fizički nasrnula na nju.

“Došla sam u Gradski muzej kako bih razgovarala s Majom Barić o primopredaji, ali je ravnateljica u jednom trenutku, kada smo ostale same, počela galamiti, tjerati me van iz ureda i vikati kako sam je i prije mobbingirala, a sada sam je i fizički napala”, kazala je Budimir.

Također je navela kako već duže vrijeme postoji specifična situacija u Iloku u Muzeju i Turističkoj zajednici grada Iloka gdje se, kako je kazala, blokira rad obje navedene institucije od strane ravnateljice muzeja i direktora TZ.

“U radu Muzeja su uočene nepravilnosti u vođenju blagajne već od 2018, godine, nepravilnosti s putnim nalozima te neprovođenje popisa imovine dugi niz godina. U obje institucije čelne osobe Maja Barić i Ivica Miličević su, umjesto da odgovorno vode svoj posao, otišli na bolovanje. Maja Barić na bolovanju je bila 9 mjeseci, a Ivica Miličević 3 godine. Uvođenje reda i ukazivanje na propuste s moje strane je rezultiralo otporom i totalnom blokadom ovih dviju bitnih institucija za Ilok te iznošenjem niza laži i napada kroz medije na moj rad i protiv mene osobno, ali i svih mojih suradnika”, pojasnila je gradonačelnica Budimir.

Predsjednica Upravnog vijeća Gradskog muzeja Ilok Ivana Arambašić, koja je bila nazočna izjavi Marine Budimir, rekla je da je Upravno vijeće na sjednici održanoj jučer ponovno donijelo odluku o razrješenju Maje Barić s mjesta ravnateljice Gradskog muzeja Ilok te očekuje da se o tome raspravlja na sjednici Gradskog vijeća koja bi trebala biti održana 7. travnja.

Maja Barić kazala je pak novinarima kako je gradonačelnicu Budimir prošle godine prijavila za niz financijskih nepravilnosti.

“Da me nije smijenila ona bi morala razrješavati te nepravilnosti, a kako ona to nije željela jer bi u pitanje mogao doći i gradski proračun, odlučila se obrušiti na mene i smijeniti me”, rekla je Barić.

Na konferenciji za novinare predsjednice Gradskog vijeća Iloka Renate Banožić rečeno je kako vladajuća većina u Gradskom vijeću stoji iza Maje Barić dok se gradonačelnicu Marinu Budimir optužuje za niz nepravilnosti i protuzakonito donijetih odluka.

“Do sada je zbog takvog njenog ponašanja radna mjesta u Iloku, što zbog smjene, što zbog nemogućnosti podnošenja neprestanog pritiska, napustilo deset visokoobrazovanih kadrova”, navela je Banožić dodajući kako smatra da unatoč svemu, Gradsko vijeće ne treba smjenjivati gradonačelnicu koju su građani Iloka izabrali većinom glasova, ali treba i mora ukazivati na svaku samovolju i kršenje zakona od strane gradonačelnice.

Uz Banožić, konferenciji za novinare nazočni su bili i Željko Prskalo, vijećnik Gradskog vijeća s liste Vilima Čuljka te Ilija Vrljić, vijećnik HSLS-a koji je Marinu Budimir nazvao “malim Putinom”.

Ravnateljicu Gradskog muzeja Ilok Maju Barić gradonačelnica Marina Budimir razriješila je prošle godine, ali je Upravni sud poništio tu njezinu odluku jer pravo na razrješenje ima Gradsko vijeće, a ne gradonačelnica te je ponovno vratio predmet Gradskom vijeću Ilok na razmatranje. Nakon odluke Upravnog suda, Maja Barić u utorak se prvi dan pojavila na poslu kada je u Muzej došla i gradonačelnica Budimir da, kako je kazala, porazgovaraju o primopredaji.