Općina Bogdanovci pripaja se Gradu Vukovaru?

Foto: Ivan Matić

BOGDANOVCI, Tijekom proteklih tjedana započele su aktivnosti koje za cilj imaju spajanje Općine Bogdanovci Gradu Vukovaru. Potvrdila je to za Večernji list predsjednica Općinskog vijeća Općine Bogdanovci Anamarija Savić Bajac (Hrvatski suverenisti) napominjući kako su radi te ideje išli u Ministarstvo pravosuđa i uprave kako bi se upoznali sa postupcima i daljim koracima kao i da su organizirali dvije javne tribine s mještanima na kojima su progovorili u prednostima i manama spajanja s Vukovarom. Inače, Općina Bogdanovci broji 1.545 stanovnika, a čine je tri naselja – Bogdanovci, Petrovci i Svinjarevci i jedna je od 428 općina u Hrvatskoj.

Prema riječima Savić Bajac mještani su velikim dijelom za pripajanje Gradu Vukovaru jer, kako kaže, svjesni su da bi na taj način kvaliteta života mještana bila podignuta na višu razinu. Kada je riječ o prednostima pripajanja Gradu Vukovaru Savić Bajac podsjeća na poticaje gospodarstvenicima i poljoprivrednicima, stipendijama za sve studente i učenike deficitarnih zanimanja, demografskoj mjeri za obitelji s troje i više djece, pogodnostima iz Zakona o Vukovaru…

„Primjera radi cijena autobusne karte od Bogdanovaca do Vukovara sada iznosi 22 kune u jednom smjeru, a kada bi bili dio Vukovara ona bi iznosila 6 kuna. Mi smo susjedi Vukovara i kao takvi mnogo toga dijelimo i smatram da bi bilo normalno da smo dio Vukovara jer na taj način dobivamo više nego što sada imamo. Išli bi u stvarno pripajanje Vukovaru što bi značilo gašenje općine te preseljenje svih ovlasti na Grad Vukovar“, rekla je za Večernji list Savić Bajac.

Govoreći o (ne)pripajanju Općine Bogdanovci Gradu Vukovaru načelnik Općine Marko Barun kaže kako su mještani ti koji trebaju odlučiti o hoće li biti pripajanja i ako ga i bude kakvo će ono biti – stvarno ili funkcionalno. Prema njegovim riječima mještani su na lokalnim izborima birali načelnika i Općinsko vijeće te da postoje stvari koji bi s pripajanjem Vukovaru donijele i neke dobre stvari ali i neke loše.

„S jedne strane su primjerice Zakon o Vukovaru i pogodnosti iz toga zakona, a s druge gubljenje identiteta, nemogućnost odlučivanja o strateškim projektima za općinu kao i strah da će gradska ulaganja zaobići naselja sadašnje općine jer će novac najvećim dijelom odlaziti u sam Vukovar. Rečeno mi je na jednoj od tribina kako nikako ne može biti dobro za nas ako je naš novčanik kod nekoga drugoga“, rekao je Barun za Večernji list.

Pojasnio je i kako bi mještani svoj stav trebali reći na anketi, putem peticije ili pak na referendumu što Barun smatra najboljom opcijom. Ukoliko referendum pokaže da su mještani za spajanje s Vukovarom svoj stav treba donijeti Općinsko vijeće, potom Gradsko vijeće Vukovara, potom Vlada RH i na kraju Hrvatski sabor. Predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Savić Bajac smatra da se cijeli taj postupak može odraditi do lokalnih izbora 2025. godine dok načelnik općine Marko Barun kaže kako nitko ne zna koliko bi to moglo trajati.

U međuvremenu je postizborna koalicija HDZ-a i Hrvatskih suverenista „pukla“ tako da sada većinu u Općinskom vijeću čine Hrvatski suverenisti, HSP, SDP, Domovinski pokret i nezavisna lista Mario Pavlović dok su s „druge strane“ HDZ i SDSS.