U okviru programa Kulturni četvrtak Ruža Marić predstavila rad Gradskog muzeja Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Gradskoj knjižnici Vukovar, a u okviru ciklusa „Kulturni četvrtak“, predavanje je održala ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić koja je govorila na temu „Gradski muzej Vukovar u ulozi očuvanja kulturne baštine grada“. Prezentirajući vukovarski Gradski muzej Marić je rekla kako je u obnovljenom objektu smješten cijeli raspon zbirki muzeja koji govori o 8 tisuća godina povijesti Vukovara i njegove bliže okolice. Podsjetila je i kako je nakon povrata umjetnina, koje su bile otuđene u Domovinskom ratu, započeo proces restauracije te da je u siječnju 2014. godine izloženo oko dvije tisuće restauriranih predmeta. Prema njenim riječima i u progonstvu i u povratku muzej je radio na kulturnoj obnovi grada.

„Pripremili smo niz manifestacija, promocija i izložbi. Time je u kulturnu obnovu uključivao zajednicu, a i sam se uključivao u rad zajednice. Stalni postav u obnovljenom kompleksu dvorca Eltz i suvremeni pristup načinu prezentacije muzejske građe bili povod da Europski muzejski forum prošle godine dodijeli vukovarskom muzeju nagradu Silletto“, rekla je Marić.

Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar jelena Miškić rekla je kako svakoga prvog četvrtka u mjesecu, i to već punu godinu dana, predstavljaju u knjižnici značajne Vukovarce koji svojim radom u raznim područjima doprinose našoj zajednici. Najavila je i idući Kulturni četvrtak, koji će se održati 7. prosinca, a koji će biti posvećen 70-oj godišnjici postojanja i rada Gradske knjižnice Vukovar.  Tada će, u suradnji s udrugom Stripos, biti predstavljen strip kojega je posljednjih godinu dana stvaralo 12 eminentnih autora s hrvatske strip scene. Svaki je od njih napravio po jednu priču o Vukovaru, njegovim znamenitostima, knjižničnoj djelatnosti itd., i svi će doći na predstavljanje u Vukovar.