Okrugli stol o nestalima: Sudbina nestalih i mjesta gdje su pokopani poznati su u Srbiji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru danas je, pod nazivom “Pravo obitelji na istinu-pravo nestalih na identitet”, održan okrugli stol na kojem su članovi obitelji nestalih kao i predstavnici različitih državnih institucija progovorili još jednom o potrazi za nestalima. Na okruglom stolu sudjelovala je i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivone Paltrinieri koja je rekla kako se na popisu nestalih u Hrvatskoj danas nalazi 1828 nestalih osoba među kojima je i 386 nestalih s područja Vukovara.

“Najveći broj probnih iskapanja provodi se u Vukovarsko – srijemskoj i Osječko – baranjskoj županiji. U šest godina mandata potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u te dvije županije pregledano je više od pola milijuna četvornih metara i 100 lokacija za koje se sumnjalo da skrivaju posmrtne ostatke hrvatskih branitelja i civila. U godinama od Domovinskog rata ekshumirano je više od 5.200 posmrtnih ostataka žrtava agresije na Hrvatsku 1991. od kojih je 4.100 završno identificirano”, rekla je Paltrinieri.

Ispred organizatora, Udruge Vukovarske majke, predsjednica udruge Manda Patko kazala je kako je iz dana u dan sve manje roditelja i članova obitelji koji tragaju za svojim najmilijima te da za nekoliko godina gotovo da neće imati tko da ih traži. Još jednom je napomenuto kako se odgovori o sudbinama nestalih kao i mjestima gdje su oni pokopani nalaze u Srbiji.

Na okruglom stolu najavljeno je i kako će se nakon Uskrsa započeti nova probna istraživanja na području Vukovarsko – srijemske županije i Banovine.