Oko 150 Vukovaraca u organizaciji vukovarskog HNS-a boravilo na Adventu u Pečuhu

Foto: Đuro Karalić

PEČUH, Oko 150 Vukovaraca, u organizaciji vukovarske podružnice Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata, boravilo je u subotu na Adventu u Pečuhu, petom po veličini gradu u susjednoj Mađarskoj, najpoznatijem po tvornici keramike Zsolnay i ruševinama iz doba Turaka.

“Željeli smo na neki način uljepšati ove dane građanima Vukovara pa smo im odlučili ponuditi ovo putovanje lišeno bilo kakve politike, prvenstveno usmjereno na lijepi provod i zbližavanje u vrijeme koje nas sve čini opuštenijima i veselijima. Mnogi od putnika u ova tri autobusa, na ovako se putovanje možda sami nikada ne bi odlučili iz raznih razloga. Zato smo više nego zadovoljni kada vidimo da smo im uspjeli priuštiti dan ispunjen srećom i osmjesima”, kazao je predsjednik HNS-a Vukovarsko-srijemske županije Nenad Bučko.

Po riječima predsjednika vukovarskog HNS-a Igora Tota, odlaskom na Advent u Pečuh vukovarski HNS-ovci željeli su sugrađanima uljepšati predblagdansko vrijeme.

Smješteni u tri autobusa, u veselom raspoloženju i standardno podužu graničnu proceduru na ulazu u Mađarsku, u pratnji vodiča, moglo se uživati u božičnom sajmu u središtu grada, tamošnjim gastro delicijama, kuhanom vinu ili u shopingu u trgovačkom centru Argadi, nezaobilaznom za bilo kojeg posjeta Pečuhu.

Čim se dođe u središte Pečuha, na Trg Istvána Széchenyija, posjetiteljima u oči upada Gazi Kasim Pašina džamija, građevina koju je dao sagraditi paša Gazi Qasim nedugo nakon što su Turci uspjeli okupirati grad u 16. stoljeću. Tijekom 1868. pretvorena je u kršćansku crkvu, ali njen vanjski izgled neodoljivo ukazuje na to da se radi o džamiji. Nezaobilazan je bio i posjet obližnjoj biskupskoj tvrtđavi te bazilici sv. Petra i Pavla.

U blizini se nalazi i Cella Septichora, ranokršćanske iskopine antičkog grada Sophiane iz 3. i 4. st i najpoznatiji je spomenik grada Pečuha iz rimskog doba te je kao takav uključen u popis UNESCO-ove kulturne baštine.

Pečuh je inače jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj; pod imenom Pechyut, prvi put se javlja 1235. godine. Godine 2010. bio je europskom prijestolnicom kulture, a danas je to moderan multietnički grad, u kojem žive brojne manjine, pa i hrvatska.