Održana sjednica Gradskog vijeća Vukovara, donesena Strategija za djecu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara vijećnici su većinom glasova usvojili Strategiju za djecu. Radi se, kako je rečeno, o strategiji koja obvezuje dječje vrtiće i druge ustanove da provode predviđene programe za djecu. Planom je predviđeno i utemeljenje Dječjega gradskoga vijeća. Donesena je i odluka o usvajanju Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva u Vukovaru koji ima 17 mjera i predviđeni mu je proračun tri milijuna kuna kao i prijedlog gradonačelnika Ivana Penava da Grad Vukovar daje plaketu najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole Blage Zadre budući da će se promocija polaznika odvijati u Vukovaru. Donesena je i odluka o izmjenama Urbanističkog plana uređenja Vučedola, Generalnog urbanističkog plana  kao i Prostornog plana uređenja Grada Vukovara. Usvojena je analiza stanja sustava Civilne zaštite te donesen plan razvoja toga sustava dok je Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar dobila suglasnost na svoj Statut.

Sjednici je prethodio aktualni sat tijekom kojega je bilo upita o izgradnji prometnica, obilaznice, stanja u gradskoj tvrtci Tehnostan, sudbini lokala u Tržnom centru, izgradnji parkirališta u središtu grada, broju novozaposlenih u gradskoj upravi te broju zaposlenih pripadnika srpske nacionalne manjine…

„Unatoč hladnoj zimi Tehnostan je podmirio sve račune prema PPD-u te da će po prvi puta sezonu grijanja u Vukovaru ova tvrtka završiti pozitivno, odnosno bez dugova“, rekao je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak odgovarajući na upit vijećnika.

Predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak je tijekom aktualnoga sata želio je odgovor na upit koliko se ozbiljno ušlo u projekt realizacije dolaska Florian grupe u Vukovar koji su najavili milijunska ulaganja i otvaranje 500-ak radnih mjesta u gradu. Pozivajući se na podatke iz HZMO, odnosno onih koji plaćaju doprinose, vijećnica SDP-a Biljana Gaća rekla je kako je u gradu, od dana kada je aktualna gradska vlast stupila na dužnost za zaključno s 31. siječnjem ove godine, u gradu „5 neto novozaposlenih osoba“.

„Stanje u Vukovaru je loše ali bi bilo drastično gore da se ne ulažu značajna sredstva i napori u poticanje gospodarstva. Grad Vukovar izdvaja 3 milijuna kuna na poticaje u ovome sektoru, a podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore o 15 posto smanjenoj nezaposlenosti u odnosu na nezaposlenost prije tri godine“, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.