Održana redovita sjednica Skupštine Vukovarsko – srijemske županije

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VINKOVCI, U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima danas je održana 18. sjednica Županijske skupštine na čijem dnevnom redu su se našle 22 točke.

O prvim izmjenama i dopunama Proračuna izvijestila je pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga koja je rekla da kada se od ukupno planiranog proračuna, nakon prvih izmjena, oduzmu vlastiti namjenski prihodi proračunskih korisnika kako se vidida bi tada županijski proračun iznosio 45 milijuna eura.

„Kada od tog iznosa oduzmemo pomoći i decentralizirana sredstva koji samo prođu kroz naš žiroračun izvorni prihodi bi iznosili nešto više od pet milijuna eura. Povećanje prihoda prvenstveno se odnosi na povećanje prihoda od poreza na dohodak za 660 tisuća eura, decentraliziranih sredstava za 345 tisuća eura te povećanje vlastitih namjenskih prihoda proračunskih korisnika za 250 tisuća eura. S druge strane, na rashodovnoj strani imamo povećanje potpora poduzetnicima za 60 tisuća eura, za stambeno zbrinjavanje 25 tisuća eura i uvodi se nova pozicija naknade trudnicama od 70 tisuća eura. Također, uvodimo i novu poziciju u turizmu za tri nova EU projekta u iznosu od 162 tisuće eura te imamo i povećanje potpora za strateške projekte u poljoprivredi za 230 tisuća eura“, rekla je Adžaga.

U Izvješću o radu župana detaljno su, tematski i po odjelima, navedene sve aktivnosti župana i Županije. Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić posebno je istakao nastavak započetih projekata s kojima je bilo određenih poteškoća koje su riješene.

„Jedan od njih je svakako navodnjavanje. Riječ je o projektima koji iziskuju jako puno županijskih sredstava do trenutka dok se ne izvrši povrat od Agencije za plaćanja, a to razdoblje čekanja izuzetno je teško jer je riječ o velikim sredstvima. Samim navodnjavanjem dolazimo u situaciju dvije žetve, mogućnosti bavljenja intenzivnom poljoprivredom i uzgojem intenzivnih kultura. Takav uzgoj donosi i veći broj zaposlenih, educiranu radnu snagu s većim plaćama, mogućnost razvoja prehrambene industrije i još mnogo toga“, rekao je Dekanić.

Spomenuo je kako je Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije (pred)ugovorila s Općinama i Gradovima oko 20 milijuna eura raznih projekata, a osvrnuo se i na očuvanje bolnica na području županije.

„Krajem godine bolnice prelaze pod ingerenciju države i nadam se da će se drugačijim sustavom organiziranja smanjiti nedostatci koje imamo“, rekao je Dekanić najavivši nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju za vinkovačku bolnicu.

Usvojen je i prijedlog ravnateljice Doma zdravlja Županja Luce Lešić, vezan uz nabavu uređaja za mamografiju s tomosintezom, planirane vrijednosti oko 250 tisuća eura. „Dom zdravlja Županja ima dugu tradiciju radiološke i ultrazvučne dijagnostike. Nažalost, tragičnim odlaskom našeg radiologa prestali smo provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a sada želimo napraviti novi iskorak. Dobili smo priliku prijaviti se na projekt prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija u kojem bi sudjelovali OŽB Vinkovci, KBC Novi Sad i Institut Sremska Mitrovica. S nabavom novog uređaja žene s područja županjske Posavine ponovno imale priliku u Županji obavljati preglede u sklopu Nacionalnog programa, što im je trenutno otežano i nevoljko odlaze u Vukovar ili Vinkovce“, rekla je Lešić