Održana pokazna vježba “Dunav 2021” u okviru koje je gašen požar na kruzeru i spašavani utopljenici

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Pod nazivom „Dunav 2021“ u Vukovaru je održana pokazna vježba u kojoj su pripadnici žurnih službi prikazali spremnost gašenja požara na kruzeru, izvlačenja s kruzera putnika i zaposlenika kao i spašavanje utopljenika iz Dunava. U vježbi je sudjelovalo 11 ustanova, institucija i udruga sa ukupno oko 80 sudionika koji su kroz sinergiju i zajedničko djelovanje pokazali svoju uvježbanost za ovakve situacije. Isto tako bila je ovo prilika i da se isprobaju neka od modernih pomagala poput zapovjedno – komunikacijskog kontejnera, digitalnog sustava komunikacije kao i posebnog vozila koje može pristupiti nepristupačnim objektima i iz veće blizine gasiti požar kao i izuzimati  bačve iz kontaminiranih područja.

„Možemo reći kako je opremljenost na zavidnoj razini. Svjedočili smo sinergiji svih sudionika vježbe što je kod ovakvih situacija od iznimne važnosti“, rekao je voditelj službe Civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako se ovakve vježbe provode kontinuirano te podsjetio kako je prije dvije godine održana vježba koja je pokazala spremnost žurnih službi kod potencijalnih klizišta.

„U gradu, na čijim obalama pristaje toliki broj kruzera, jedan ovakav incident je moguć. Svima nam je želja da se on nikada ne dogodi ali i ako se dogodi onda moramo biti spremni. Koliko sam vidio opremljenost je na zavidnoj razini ali sam uvijek zagovornik da obučenost i opremljenost mogu biti na još višoj razini jer ljudski život nema cijenu“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.