52. Vinkovačke jeseni: Više od 2.500 mališana pokazalo kako se njeguje i čuva tradicijska baština

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Preko 2.500 mališana iz 58 dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih županija prodefiliralo je danas vinkovačkim ulicama i trgovima i bio je to vrhunac ovogodišnjih Dječjih vinkovačkih jeseni, jedne od najatraktivnijih priredbi 52. Vinkovačkih jeseni što se održavaju od 8. do 17. rujna.

U mimohodu su sudjelovali mali folkloraši sudionici međužupanijske smotre dječjeg folklora što se jučer i danas održavaju u sklopu 52. Vinkovačkih jeseni i sve dječje folklorne skupine iz Vukovarsko-srijemske županije čiji KUD-ovi imaju dječje skupine. Mali folkloraši odjeveni u svečane nošnje svoga mjesta i kraja prodefilirali su Zvonimirovom ulicom, prošli Pješačkom zonom, Trgom bana Šokčevića, Dugom ulicom, Trgom Franje Tuđmana i Slavonskim sokakom do šatora Vinkovačkih jeseni gdje je održan poseban program i drugi dio međužupanijske smotre dječjih folklornih skupina. Prolazeći u mimohodu, mali folkloraši su izvodili dijelove svog programa, a ispred gimnazije u Pješačkoj zoni, svaka je skupina zastala i izvela jedan ples, neku igru, zapjevali koju dječju poskočicu, brojalicu ili običaj i tako se predstavila publici koja ih je pljeskom nagrađivala cijelim putem mimohoda. Neki od sudionika su bili tako mali da su ih mame ili tate nosili u naručju, a neki su i zaspali umorni uljuljani u toplinu roditelja.

Na čelu mimohoda su bili konjanici, zaprege, mažoretkinje i limena glazba i bila je to, u neku ruku, najava Svečanog mimohoda sudionika 52. Vinkovačkih jeseni što će se održati sljedeće nedjelje samo što današnja mala zaprežna kola voze mali Šokci s nakrivljenom šokačkom kapom, konjanici su mali, mažoretkinje su male, a u narodnim nošnjama su djevojčice i dječaci. Ponosno noseći narodnu nošnju svoga mjesta i kraja, mališani su pokazali da su marljivi i ponosni čuvari baštine koju su naslijedili o svojih predaka, a to su brojni gledatelji znali nagraditi dugim pljeskom.

Od ostalih današnjih događanja na 52. Vinkovačkim jesenima valja istaknuti kako će od 13,30 do 15 sati osječka ekipa Star Wars bit će na potezu od šatora Vinkovačkih jeseni, preko Slavonskog sokaka do pješačke zone i djeca (i odrasli) se mogu fotografirati s junacima ove filmske franšize. Od 18 do 22 sata u Slavonskom sokaku na Tamburici na Sokaku, svira TS Tambura band, od 19 do 22 sati u šatoru je nastavak Folklornih večeri gdje će nastupiti osam KUD-ova i Folklornih skupina iz Vinkovaca, Županje i Iloka koji njeguju koreografirani folklor. Na kraju dana, od 22,30 do sat iza ponoći u šatoru je koncert Lane Jurčević.

Ima i nekoliko popratnih događanja koji će zanimati novinare. Na Bosutu uz Šetalište Dionizija Švagelja i Karle Žanića, od 7 do 14 sati je natjecanje u ribolovu, nakon toga je na Bosutu mini-maraton lađa osoba s invaliditetom, a u 20 sati u Gradskom kazalištu Joza Ivakić je komedija D. Macmillana „Pluća“ redateljice Aide Bukvić, koprodukcija Teatra EXIT i Gradskog kazališta Sisak. Igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić. Izvor: Vinkovačke jeseni