Održana konferencija o radu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar; dio branitelja izrazio nezadovoljstvo

Foto: Ivan Matić
VUKOVAR, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar radi po zakonima i propisima Republike Hrvatske što su do sada potvrdile i brojne inspekcije koje su boravile u Centru i nisu pronalazile nepravilnosti, odgovorio je ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Zoran Šangut na optužbe dijela braniteljskih udruga izrečenih na konferenciji o radu te ustanove koja je održana u ponedjeljak u Pastralnom centru sv. Bone u Vukovaru, a kojoj je nazočan bio i ministar branitelja Tomo Medved.
U izjavi novinarima nakon konferencije, koja za novinare bila zatvorena ali su do novinara ipak dolazile informacije o brojnim tonovima nezadovoljstva, navodno izrečenima na račun rada Zorana Šanguta, ministar Tomo Medved kazao je kako ne bi mogao govoriti o izraženom nezadovljstvu.
“Prije bih kazao kako je iznesen niz inicijativa koje usmjeravaju rad Centra u perspektivi. To je prijedlog za unaprijeđe rada”, kazao je Tomo Medved rekavši kako će se o radu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar raspravljati i na Upravnom vijeću Centra koje će potom donijeti odluku o potrebnim rješenjima.”Ono što je meni značajno je da sam dobio informaciju koja će, kao i sva ova rasprava, biti analizirana na Upravnom vijeći i tada ćemo vijdeti na koji način razriješiti pitanja i probleme koji su ovdje naglašeni”, napomenuo je Medved.

Također je ocjenio kako je konferencija o radu Memorijalne ustanove Domovinskog rata Vukovar bila vid javne rasprave koja će se ubuduće provoditi i kada su u pitanju ostali projekti ministarstva.
“Želimo jednostavno znati što o pojedinim projektima misle branitelji i zaniteresirana javnost”, rekao je Medved najavivši novi način upravljanja ministarstvom.
Najviše zamjeri na račun upravljanja Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar, po riječima pojedinih sudionika konfrencije, bilo je na zapošljavanje odnosno da je u Centru premalo zaposlenih Vukovaraca.
“Ljudi pitaju zašto je malo Vukovaraca zaposleno, a dobijaju odgovore kako nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Ja mislim da, ako se Centar nalazi u Vukovaru, u njemu mora biti puno Vukovaraca”, komentirao je u izjavi novinarima predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Posljednja kap koja je prelila “čašu” strpljenja dijela vukovarskih braniteljskih udruga i javnosti bio je natječaj za prehranu osnovnoškolaca koji dolaze u Vukovar na dva dana kako bi izučavali Domovinski rat, a koji je dobila vinkovačka tvrtka “Stanić” d.o.o.. Zoran Šangut na nedavno održanoj konferenciji za novinare predočio je ponude po kojima je ponuda “Stanić” d.o.o za čak četiri milijuna kuna na godišnjoj razini bila jeftinija od ponude skupine vukovarskih ugostitelja okupljenih oko Zajednice ponuditelja nostelj ponude “Quo Vadis” .

“Moje srce kuca za Vukovar ali Memorijalni centar mora poštovati sve zakona RH, a jedan od zakona je i Zakon o postupku javne nabave” kazao je tada Šangut rekavši kako će svakoga radnog dana u Vukovaru u sklopu Škole mira boraviti 240 osmaša što znači da će do kraja ove školske godine Vukovar posjetit njih oko 9000.

Pored ministra branitelja Tome Medveda, konferenciji o radu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, nazočni su bili predstavnici brojnih vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruga, zapovjednici obrane grada Tomislav Merčep i Branko Borković, predstavnici Vukvarsko-srijemske županije predvođeni županom Božom Galićem, Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom te ministarstva nadležnih za funkcioniranje vukovarskog Memorijalnog centra.

ĐURO KARALIĆ