Održana 7. manifestacija Znanost za mlade, govorilo se o “Suživotu čovjeka i umjetne inteligencije”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji tvrtke Lotus media, i suradnju Rotary kluba Vukovar, u rodnoj kući Lavoslava Ružičke održana je sedma po redu manifestacija pod nazivom “Znanost za mlade”. Ove godine središnja tema manifestacije bila je “Suživot čovjeka i umjetne inteligencije” u sklopu koje je bilo riječi o tome što je to umjetna inteligencija, što ona može, kako nam može pomoći ali i koje su opasnosti od nje. Akademik Bojan Jerbić iz Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije Crta robotics rekao je kako se i na ovaj način mladim ljudima želi približiti tehnologija i to ne samo robotika nego i umjetna inteligencija.

“Želimo to napraviti ali ne kao tehnologiju nego kao kulturu jer je definitvno tehnika dio ljudske kulture. Bavimo se različitim smjerovima u robotici, razvijamo već dvanaest godina kirurške robote, a jedan od naših robota od 2016. godine operira u Kliničkoj bolnici Dubrava. Takvi roboti su nam fokus jer se tada koristi dio umjetne inteligencije kako bi robot mogao surađivati s ljudima”, rekao je Jerbić.

Ovom prilikom predstavili su i robot koji se kretao dvoranom rodne kuće Lavoslava Ružičke rekavši za njega da je biomimetički te da oponaša psa s obzirom da ima motoriku psa te hoda na četiri noge.

Direktorica tvrtke Lotus media Mara Majstorović rekla je kako mladi iz godine u godinu pokazuju da ih interesira ova manifestacija te je prate u sve većem broju ali i s velikim interesiranjem. Istaknula je kako ona i njeni suradnici rade iz strasti, s željom i voljom kako bi što više razvili ovu manifestaciju u okviru koje su u Vukovaru gostovali svjetski poznati znanstvenici ali i dobitnici Nobelove nagrade.

“Mladima želimo ugraditi mentalni sklop razvoja. Stagnacija, obrazovni sustav u kojem se držimo table i gradiva je svakidašnjica, a mi želimo potaknuti na istraživački rad i kreativni dio, a upravo je taj kreativni dio vještina znanstvenika. Trebamo shvatiti da smo mi ljudi stvorili upravu tu umjetnu inteligenciju.  Održali smo i panel raspravu o pametnoj inteligenciji te predstavili spektakularni robot”, rekla je Majstorović.

U okvoru manifestacije govori su i doktorand Branimir Ćaran, Ilja Uzelac Bujišić sa Sveučilišta Cambridge, psiholog Mario Krajinović te game developer Leo Tot. 

Svakako da treba istaknuti kako su i ove godine u okviru manifestacije “Znanost za mlade” nastavili sa stipendiranjem darovitih učenika. Tako su tri učenika dobila motivacijsku stipendiju za daljnji rad i trud, a kako je istaknuto riječ je o djeci koja se trude, rade i vrijedna su. 

“Riječ je o učenicima koja sudjeljuju na brojnim natjecanjima te koja u izvanškolskim aktivnostima osvajaju brojne nagrade. Pozivam ovim putem mentore učenika da prijavljuju svoje darovite učenike”, zaključila je Majstorović.