Odlični rezultati rada vinkovačkog Tehnološkog parka i Poduzetničkog inkubatora

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovačke gradske vlasti danas su se pohvalile s rezultatima rada Tehnološkog parka kao i Poduzetničkog inkubatora. U priopćenju za medije navode kako je se u vinkovačkim poduzetničko-potpornim institucijama u 2022. godini tražilo mjesto više, kako su svi kapaciteti bili popunjeni, rastao je broj novoosnovanih tvrtki ali i broj zaposlenih. Konkretno, u Tehnološkom parku Vinkovci trenutno posluje 20 tvrtki u kojima je zaposleno 42 djelatnika, sa stalnim rastom ovih brojki godinama unazad.

U Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, podružnici Tehnološkog parka, također su u prošloj godini imali popunjenu infrastrukturu odnosno u zakupu prostora je bilo 19 tvrtki s 58 zaposlenih, od kojih je čak njih 14 novoosnovanih.

„Već neko vrijeme u Vinkovcima imamo izraženu tendenciju rasta broja novootvorenih tvrtki, ali i rasta zapošljavanja, što je u ovoj priči i najvažniji podatak. Sigurno da sve to utječe i na gospodarstvo u cjelini koje ostvaruje rekordne brojke. Uvjeren sam kako iz tadašnje perspektive, kada smo recimo otvarali naš Poduzetnički inkubator, mnogi nisu bili svjesni koliko ovakve potporne institucije znače za razvoj poduzetništva u jednom gradu, kako u smislu stalnog inkubiranja novih tvrtki tako i u pogledu brojnih programa i projekata za poduzetnike i građane koje redovno provode. Najbolji primjer takve prakse je prvi i jedini Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije u Hrvatskoj koji je u Tehnološkom parku s radom započeo upravo početkom prošle godine, a u kojem je za rad na optičkim mrežama do sada osposobljeno 65 polaznika“, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić osvrćući se na uspješnu prošlu godinu u Tehnološkom parku Vinkovci.

Od osnutka Tehnološkog parka Vinkovci, ističe direktor Josip Gilja, proces inkubacije prošle su ukupno 53 tvrtke, dok su isti proces u Poduzetničkom inkubatoru prošle ukupno 32 tvrtke.

„Našim tvrtkama nastojimo omogućiti što bolje i kvalitetnije uvjete za rad i obavljanje njihovih djelatnosti. Svakodnevno smo na raspolaganju svim poduzetnicima smještenim u Tehnološkom parku i Poduzetničkom inkubatoru s ciljem poticanja njihova rasta i razvoja. Tako je recimo tijekom 2022. godine odrađeno preko 200 sastanaka s poduzetnicima stanarima, na kojima se razgovaralo o svim segmentima njihova poslovanja, od pravnih i financijskih procedura kod osnivanja tvrtke, otvaranja E-računa, vođenja knjigovodstva, prijava na javne pozive i natječaje, do prijava na otvorene mjere HZZ-a i projektnih prijava na natječaje Hamag-Bicro-a“, objašnjava Gilja.

Uz to, napominje, nastoje biti prepoznatljivi i u gradskim srednjim školama pa su učenicima omogućili posjete i upoznavanje sustava rada Tehnološkog parka, ali i samih tvrtki stanara. Tijekom 2022. organizirali su desetak posjeta učenika Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci. Važno je podsjetiti, dodaje, kako u Tehnološkom parku pružaju usluge poslovnog i poduzetničkog savjetovanja malih i srednjih tvrtki u svim fazama njihovog poslovnog ciklusa. To se prije svega odnosi na savjetovanje kod razrade poduzetničke ideje, izrade poslovnog modela/strategije razvoja, izrade poslovnog plana, izrade investicijske studije, postavljanja organizacijske strukture i analize tržišta, izrade marketinških planova, upravljanje kvalitetom, porezno savjetovanje i slično.

Također, u okviru projekta „Poduzetničko informiranje i umrežavanje“ Tehnološki park Vinkovci organizirao je 28 info radionica, 5 okruglih stolova, konferencije i individualna savjetovanja. Projektom je omogućen razvoj poduzetničkih alata s ciljem povećanja informiranosti i poboljšanja umreženosti malih i srednjih poduzetnika na području grada Vinkovaca i cijele Vukovarsko-srijemske županije odnosno na radionice su se mogli prijaviti i poduzetnici koji nisu stanari Tehnološkog parka ili Poduzetničkog inkubatora. Uspostavljena je i kvalitetna suradnja s institucijama i udrugama s područja cijele RH pa tako, uz zajedničku provedbu projekata, organiziraju razne edukacije, radionice i okrugle stolove u suradnji s HZZ-om, HGK-om, HUP-om, školama, fakultetima i drugim ustanovama i institucijama. Od samog početka sudjeluju i u provedbi projekta „Bond“ koji je pokrenut 1. srpnja 2017. godine s ciljem povezivanja poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj te poboljšanja kvalitete postojećih usluga i razvoja novih usluga, kao i ujednačavanja dostupnosti poduzetnicima u svim županijama.

„U 2022. godini smo pripremili i prijavili i dva projekta s gradskim udrugama, „Centar za mlade grada Vinkovaca“ koji provodimo u suradnji s udrugom Mladi protiv gladi i „Roditeljstvo u fokusu“ koji provodimo u suradnji s udrugom Agape – Bezuvjetna ljubav. Cilj je kroz ove projekte mladima grada Vinkovaca osigurati mjesto i prostor za korisno i edukativno provođenje njihova slobodnog vremena te pružiti aktivnu podršku sadašnjim i budućim roditeljima s područja grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, s ciljem promicanja djetetove dobrobiti i razvoja. Na ovaj način, osim što smo stalna potpora našim poduzetnicima, sudjelujemo i u društvenom životu našega grada te svojim iskustvom u ovakvim poslovima nastojimo biti na pomoći cjelokupnoj zajednici“, naglašava Josip Gilja.

Kao najznačajnije ostvarenje u prošloj godini ipak ističe osnivanje vinkovačkog Centra za svjetlovodne tehnologije koji je velikog traga ostavio i na nacionalnoj razini. Tehnološki park Vinkovci je nositelj aktivnosti osnivanja i provedbe Edukacijskog centra te je sukladno tome proveo postupke nabave opreme za opremanje vanjskog i unutrašnjeg laboratorija i organizirao provedbu edukacija o izgradnji svjetlovodnih mreža i vodova, spajanju svjetlovodnih niti, dijagnostici na svjetlovodnim mrežama i vodovima te projektiranju svjetlovodnih mreža i vodova.

„Sve su ovo znanja koja će u bližoj budućnosti biti vrlo tražena i dobro plaćena te su ovakve edukacije prilika za dodatno osposobljavanje građanima, a kako bi bili konkurentniji na tržištu rada. Prilika je ovo i za naše tvrtke koje slanjem svojih djelatnika na edukacije imaju prigodu ostvariti odlične startne pozicije kada se otvore natječaji za ove poslove“, zaključuje Gilja.

U okviru djelovanja ECST u prošloj godini je održano ukupno pet edukacija za svjetlovodne tehnologije (u siječnju,  travnju, lipnju, rujnu i studenom). Daljnja ulaganja i napori usmjereni su na ulaganja u suvremenu opremu i u uređenje infrastrukture, s ciljem osnivanja Regionalnog edukacijskog centra i održavanja ljetnih kampova za usavršavanje znanja i razmjenu iskustava, kako trenera tako i samih polaznika edukacija. Zanimljivo je za naglasiti i kako je na svibanjskoj svjetskoj FTTH konferenciji održanoj u Beču vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije predstavljen kao primjer dobre prakse i jedini edukativni centar koji je pokrenut od strane lokalne zajednice u Europi.