Odana počast Vukovarcima ubijenim 1945. nakon ulaska u grad partizanskih postrojbi

VUKOVAR, U spomen na brojne Vukovarce koji su 12. i 13. travnja 1945. godine likvidirani nakon što su u Vukovar ušle partizanske postrojbe, vijenac podno Spomen križa u parku ispred vukovarske Župne crkve sv. Filipa i Jakova položila su i svijeću zapalila brojna izaslanstva.

Po dostupnim povjesnim podacima, u noći 12. travnja 1945. godine nestala su bez suđenja 92 Vukovarca, a 13. travnja ubijeno je još 98 osoba. Mnogima se još uvijek ne zna mjesto gdje su pokopani.

U spomen na ubijene i nestale, vijenac su položila i svijeću zapalila izaslanstva djece žrtava, Udruge Nijemaca i Austrijanca Vukovar te Udruge Mađara grada Vukovara, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, Udruge hrvatskih branitelja “Zavjet”, Ogranak Matice hrvatske Vukovar te Zrinske garde Čakovec.

Molitvu kod spomen križa molio je biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, čiji je otac također ubijen u Vukovaru u likvidacijama 12. i 13. travnja 1945. godine. Biskup Mrzljak potom je služio i misu zadušnicu u crkvi sv. Filipa i Jakova.

U Pastoralnom centru sv. Bono, nakon mise, prikazan je dokumentarni film Višnje Starešine “Neprijatelj naroda”.

ĐURO KARALIĆ