Obračun Milanovića i Banožića preselio se danas u Vukovar; Milanović ministra obrane nazvao “opuškom”, a ovaj kazao kako je vrijeme za opoziv predsjednika Republike

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Predsjednik Republike Zoran Milanović, nakon što je danas odao počast žrtvama ubijenim na vukovarskom Lušcu u jesen 1991., te u središtu Vukovara popio kavu s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom dok su ostali sudionici obilježavanja tužne obljetnice Lušca bili na misi zadušnici u crkvi Gospe Fatimske, nije odolio da se nakon kave s Penavom, ne obrati novinarima s novom salvom optužbi na račun ministra obrane Maria Banožića.

Tako ga je nazvao, između ostalim i “opuškom”. A kada je čuo što je sve na njegov račun Milanović izgovorio u 26 minuta dugom razgovoru s novinarima, i on se obratio pripadnicima “sedme sile”, rekavši za Milanovića da je “psihijatrijski slučaj” i da ga treba opozvati s pozicije predsjednika Republike.

“Nakon polaganja vijenaca bila je misa, ja sam sa svojim članovima tima otišao na misu zadušnicu, a oni su otišli na kavu, dogovarati sitna strančarenja i buduću politiku”, kazao je Banožić komentirajući odlazak na kavu Milanovića s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Kazao je i kako je Milanović bio najlošiji hrvatski premijer, a sada i predsjednik.

“To je čovjek bez karaktera. Nazivati nekoga pogrdnim riječima, lažljivcem, opuškom, da će on nekoga umiroviti, nabolje govori u kojoj je on psihičkoj fazi”, rekao je Banožić najavivši kako će objaviti dokumente iz kojih će se vidjeti Milanovićevo nepoštivanje Zakona o obrani.

Milanović je pak, s druge strane, za Banožića kazao kako je potpuno nepripremljen, neuk i užasno agresivan, lokalni stranački gaulajter, došao voditi jedan od najdelikatnijih sustava u državi i surađivati s vrhovnim zapovjednikom i biti mu i na usluzi.

Dotaknuo se i premijera Andreja Plenkovića zbog izjave da Milanović provodi “puzajući državni udar”, rekavši da je Plenković “puzajući državni udav”.

“To je još jedna krajnje nezobiljna i alarmantna izjava jednog predsjednika Vlade koji bi moga objasniti što to uopće znači. Ali, s obzirom na to da je on puzajući državni udav, očekujem da on malo “pridavi” svog malog Baneta i da se tog čovjeka makne. Banožić je postao problem države”, poručio je Milanović.