Obnovljeno sjećanje na 97 policajaca ubijenih u obrani Vukovara 1991.

Foto: VSŽ

Prigodnim komemorativnim programom održanim večeras ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda u Vukovaru, odana je počast poginulim i nestalim policajcima u obrani toga grada.

Kod spomen-obilježja 97-orici poginulih i nestalih policajaca postavljenog 2017. godine ispred zgrade vukovarskih sudova gdje je nekad bila Policijska uprava Vukovar, upaljene su i obliku srca položene svijeće. Potom se zajedničkom molitvom molilo za vječni spomen na poginule i nestale policajce.

Pročitana su i imena ubijenih policajaca.

Među onim koji su položili upaljene svijeće podno spomen obilježja, autora Dubravka Duića Dunje, bili su članovi obitelji ubijenih, suborci i predstavnici braniteljskih i dragovoljačkih udruga, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

“Ovo je najmanje što možemo učiniti. Sjećati se i zahvaliti njihovim obiteljima za žrtvu”, poručio je Nikola Milina.

Župan Damir Dekanić ustvrdio je kako smo zbog žrtava 97 policajaca dužni voditi računa o svojoj domovini i mjestu u kojem živimo i radimo te poštenim životom doprinijeti boljoj Hrvatskoj.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako se, pored ubijenih 97 policajaca, trebamo večeras prisjetiti i policajaca koji su trenutačno u službi i brinu o sigurnosti hrvatskih građana te se prema pripadnicima policije moramo uvijek odnositi s poštovanjem.

 Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.