Obljetnica ubojstva 12 redarstvenika protekla u još jednom podsjećanju kako za taj zločin još uvijek nitko nije odgovarao

borovo, selo, radarstvenici, obljetnica
Foto: Đuro Karalić

BOROVO, Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, danas je obilježena 28. obljetnica ubojstva 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u tome mjestu nedaleko Vukovara.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazala je u govoru na komemorativnom skupu održanom ispred spomen obilježja ubijenim redarstvenicima kako je još prošle godine, na obilježavanju 27. obljetnice, kazala, a i sada ponavlja kako je nedopustivo da za zločin i ubojstvo 12 hrvatskih redarstvenika do danas nitko nije odgovarao.

“Ne možemo se pomiriti niti zadovoljiti opravdanjima o proteku vremena ili drugim poteškoćama u istragama. Za takve zločine nema zastare. Zločinci ne smiju mirno spavati, ali ne smije spavati ni hrvatska država. Stoga želim ponoviti ono što sam na ovome mjestu rekla lani: nisam zadovoljna time koliko su nadležna državna tijela do sada učinila da se istraže zločini nad ovim ubijenim redarstvenicima, ali i nad brojnim drugim Hrvatima, a krivci otkriju i privedu pravdi. Od pravde ne smijemo odustati”, poručila je Grabar Kitarović.

Izražavajući sućut članovima obitelji i rodbine ubijenih policajaca, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Marijana Balić poručila je  da Hrvatska budno prati pregovore o pristupanju Srbije Europskoj uniji te kako se od nje očekuje da ispuni sve kriterije.

“Prvi udar primili su pripadnici MUP-a. Smrt i ranjavanje pripadnika posebne jedince iz Vinkovaca nije samo prijeloman događaj Domovinskog rata, nego i jedno u nizu svjedočanstava kako su hrvatski policajci bili odani očuvanju zakona i integriteta naše zemlje”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je bio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Podsjetio je kako su u Domovinskom ratu poginula i ubijena 762 policajaca, a 26 ih se vodi nestalima.

Govorio je i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “Krpelj” iz Vinkovaca, saborski zastupnik Stevo Culej pozvavši na održavanje okruglog stola o događajima u Borovu Selu 1991. godine kako bi se ta tema potpuno rasvjetlila, istina izašla na vidjelo i, kako je kazao, jednom za svagda zatrlo sjeme zla.

Komemorativni program počeo je mimohodom udruge Specijalne policije proizašle iz Domovinskog rata od ulaza u Borovo do spomen-obilježja podno kojega su vijence položili članovi obitelji i rodbine ubijenih policajaca te državna i druga izaslanstva. U mimohodu su, uz članove braniteljskih udruga, glavnom borovskom ulicom bili i predsjednica Grabar Kitarović i ministri Davor Božinović i Tomo Medved koji su bili i na misi zadušnici u vinkovačkoj Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

U Borovu je 2. svibnja 1991. iz zasjede ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika nakon što su došli izbaviti dvojicu svojih kolega koje su tijekom redovite ophodnje u noći s 1. na 2. svibnja zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Ubijeni su policajci Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.). U napadu su ranjena 23 policajca.