Obljetnica stradanja Lovasa, ubijeno 5,5 posto hrvatskog stanovništva sela

Foto: vizkultura.hr

LOVAS, Mještani Lovasa polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili su središnji dan stradanja mještana Općine Lovas tijekom Domovinskog rata. Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba kaže kako je u vrijeme agresije na Hrvatsku stradalo ukupno 90 mještana ove općine. Njih 87 je iz Lovasa, 2 iz Opatovca, a i danas se jedna osoba iz Opatovca vodi kao nestala.

„U Lovasu  je tijekom agresije ubijeno čak 5,5 posto hrvatskoga življa u ovome selu. U Lovasu je pronađena i masovna grobnica s 68 tijela i ona je, poslije Ovčare, druga najveća masovna grobnica u Hrvatskoj. Ipak, zločin u Lovasu je zločin bez kazne jer je odgovaralo samo 8 krivaca koji su osuđeni na ukupno 47 godina zatvora. Osi su odgovarali za smrt 29 osoba jer je u međuvremenu preminulo nekoliko osoba kojima se sudilo“, rekla je Cirba.

Podsjetila je kako je Lovas okupiran 10. listopada, a da se 18. listopada dogodio jedan od najstrašnijih ratnih zločina tijekom Domovinskog rata.

„Toga dana je skupina od 52 mještanina Lovasa natjerana pješice u minsko polje kako bi ga očistili. Tada je ubijena 21 osoba dok ih je još 14 ranjeno. Pod prijetnjom puškama natjerali su ih da se uhvate za ruke i rašire. Kada je prva mina eksplodirala počeli su im pucati po njima“, rekla je Cirba.

Govoreći o Lovasu tijekom rata dodaje kako su se tih dana i tjedna bilježila ubojstva, premlaćivanja, prisilni rad, ubojstva… Opljačkane su brojne kuće, a srušena je i seoska crkva.