Objavljena nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid potvrde

Foto: Vlada RH

ZAGREB, Čelnik Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović objavio je danas kako će od 1. veljače biti produžene mjere koje su na snazi u borbi protiv korona virusa.

„Promjena se odnosi na uredbu prijelaza preko granice. Od 1. veljače izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja. I od 1. veljače će i Hrvatska u suradnji s HZJZ-om izdavati EU digitalne covid-potvrde s tim važećim rokovima”, rekao je Božinović.

Dodao je i kako postoji i nacionalna komponenta covid-potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe kao i da tu ne bi mijenjali ništa. Tako će svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći ih koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana.

„Tražili smo da se prizna BAT i za EU digitalnu covid-potvrdu, no to na razini EU-a još nije odlučeno kako smo htjeli. No, sve veći broj zemalja pridružuje se našoj inicijativi i očekujemo da se donese ta odluka. Što se tiče drugog dijela sastanka, bio je posvećen mogućnosti skraćenja izolacije i samoizolacije s obzirom na brzinu širenja omikron varijante. Opterećuje se zdravstveni sustav, javne djelatnosti, nužne funkcije, ali o tome više Krunoslav Capak”, rekao je Božinović.

Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak kazao je kako omikron uzrokuje blažu bolest, pogotovo kod cijepljenih, ali i da je naučio zaobilaziti sustav i zarazuje preboljele i širi se brže od drugih. Bitno je smanjenje izolacije i karantene, inkubacija traje nešto kraće nego kod prethodnih varijanti, a i bolest traje kraće i osoba je kraće zarazna. Zato razmišljamo o skraćenju karantene.

Na pitanje razmišlja li se o potpunom ukidanju covid-potvrda Božinović je rekao kako je njihova glavna namjena usporavanje širenja bolesti kao i da je ovu varijantu gotovo nemoguće zaustaviti. Tvrdi i ukidanje covid-potvrda u EU-u nije na stolu.

Govoreći o podacima o smrtnosti od covida i jesmo li u vrhu Capak je rekao kako je to e kompleksno pitanje.

„Imamo visoku smrtnost, ali usporedbe među zemljama i rang ljestvice bi dolazile u obzir tek onda kad bi sve zemlje imale jednake sustave bilježenja smrtnosti. Ovo je sve provizorno. Što se tiče naše visoke smrtnosti, puno je faktora koji na to utječu. Nedavno smo to analizirali, spomenut ću najbitnije – niska procijepljenost, zemlja smo koja ima staru populaciju i dominiraju osobe starije od 65, imamo visoku prisutnost rizičnih faktora za bolesti poput pušenje, pijenje alkohola… koje dovode do toga da imamo visoku prisutnost rizika za smrtnost od korone. Po općem mortalitetu i prije korone bili smo u vrhu EU, u nekim situacijama i prvi, što je dovelo do toga da smo 24. po broju umrlih na milijun stanovnika. Najbolje što možemo napraviti je cijepiti se, iako imamo gotovo 40.000 u zadnjih mjesec dana reinficiranih, a obolijevaju i oni s dvije doze i najviše što možemo napraviti je cijepiti se booster dozom. Vrhunac bi mogao trajati još desetak dana, dva tjedna, a onda će brojke početi padati”, rekao je Capak.