Obitelj Papak ulaganjima do sigurnije budućnosti

ILOK, Ovdje sam rođen i živio sam tu do svoje desete godine života. I dan danas pamtim okus i miris onog prvog mošta koji smo kao djeca pili dok smo pomagali ocu. To će mi ostati u sjećanju dok sam živ i vjerujem da je upravo taj miris prvog mošta i razlog zašto sam se usmjerio prema vinogradarstvu, priča poznati iločki vinogradar i vinar Mladen Papak dok ponosno pokazuje novi vinski podrum i kušaonicu koju je izgradio u sred vinograda na lokalitetu Radoš nedaleko Iloka.

Dok govori o vinogradima na Radošu navodi kako je riječ o južnim i jugozapadnim položajima na oko 210 metara nadmorske visine, osunčanima preko cijelog dana i s idealnom strukturom tla koje ne zadržava vodu te, kaže, boljeg položaja za vinograde nadaleko nema.

“Naslijedio sam od oca pet i dokupio još osam hektara i na svoj toj površini sam posadio vinograd. Zadnji sam posadio 2010. godine, a ove godine namjeravam proizvesti oko 60.000 litara vina”, govori. .

Vinski podrum je površine 350 četvornih metara, a iznad njega se nalazi kušaonica koja se prostire na 100 četvornih metara, a sve nadsvođuje potkrovlje koje još nije u funkciji, a namjenjeno je sobama za boravak gostiju. A sa svakoga prozora, u kom god pravcu pogledate, vide se samo vinogradi, uzbrdo i nizbrdo trsova bezbroj.

U projekt izgradnje vinskog podruma i kušaonice uložio je 2,5 milijuna kuna, uglavnom bankarskog kredita i novca iz EU fondova, Uvjeren je kako će mu se investicija isplatiti jer planova, kako kaže, ima puno, a još više energije i znanja da se sve ispadne kako treba. Uostalom, ako itko zna išta o uzgoju vinove loze i proizvodnji vina to je upravo naš sugornik koji je godine proveo kao enolog u Iločkim podrumima, a osam godina bio je i prvi čovjek te vinarske tvrtke.

ĐURO KARALIĆ