Obilježeno 50. godina postojanja Košarkaškog kluba Borovo

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Sportskoj dvorani održana je utakmica koja je okupila prijeratne košarkaške legende Košarkaškog kluba Borovo. Bila je to utakmica koja se igrala povodom obilježavanja 50 godina od osnutka Košarkaškog kluba Borovo koji je dao brojne poznate košarkaše. Najveći prijeratni uspjeh KK borova bio je plasman u 1.B Košarkašku ligu bivše Jugoslavije u kojoj su tada igrali klubovi od kojih se neki danas natječu i u ABA ligi. Prije tri godine KK Borovo igralo i je i 1. Košarkašku ligu Hrvatske. U sklopu obilježavanja zaslužnim pojedincima kluba, bivšim predsjednicima, tajnicima, trenerima i igračima podijeljene su plakete, a udrugama i savezima koji su pomagali podijeljene su zahvalnice.  

Među okupljenima u Vukovaru bio je i prijeratni trener KK Borova Bratislav Đorđević koji je bio na klupi Borova kada je u majstorici izboren plasman u 1.B ligu bivše države.   

„Vukovar kao grad i Borovo kao klub na mene su ostavili fantastičan dojam. Uvijek je ovdje vladala prijatne i sportska atmosfera, a klub je imao velike ambicije. Plasman u 1.B ligu je bila velika stvar i realan, s obzirom na to koliko je tada bila jaka košarka u bivšoj državi. Danas kada vidim dvoranu, bazen, kako grad izgleda mogu reći da sam prijatno iznenađen“, rekao je Bratislav Đorđević koji je otac proslavljenog srbijanskog košarkaša Saše Đorđevića.

Na terenu je zaigrao i Damir Voloder koji je u klub došao još 1974. godine i za Borovo igrao sve do 1990. godine. Poslije je radio i kao trener u Borovu. Voloder je i u ovoj revijalnoj utakmici pokazao svoju kvalitetu i znanje.  

„I u današnjoj košarci se priča o Borovu, a to svakako nije slučajno. Drago mi je da klub i dalje postoji, da se trenira i igra. Tu je i lijepa i funkcionalna dvorana, a za neke veće rezultate se moraju mnoge stvari poklopiti“, rekao je Voloder.

Osvrnuo se i na stanje u hrvatskoj košarci rekavši kako je domaća košarka spala na niske grane što je pokazalo i nedavno održano Europsko prvenstvo.

„Nemamo strategije, nemamo sustava, nije nam posložena trenerska piramida tako da ovi rezultati i ovakvo stanje niti malo ne iznenađuju. Oni su slika našeg višegodišnjeg rada godinama unazad. Stanje se može popraviti ali je potrebno puno toga promijeniti i početi sustavno raditi. Rezultati ne mogu doći preko noći nego ih je potrebno čekati i nekoliko godina“, rekao je Voloder.

Dopredsjednik KK Borovo Dražen Pejić, koji je u klubu bio igrač, pomoćni trener i trener, a sada je i predsjednik Košarkaškog saveza Vukovarsko – srijemske županije, rekao je kako je ovo velika stvar i da su svi bivši i sadašnji igrači Borova ponosni na 50. godina kluba.

„Sretni smo što smo ovom prigodom uspjeli okupiti brojne naše prijeratne igrače. Došli su nam gosti iz cijele Hrvatske ali i iz Srbije, BiH i Europe. Sa svima njima mi održavamo kontakte, a nastaviti ćemo ih održavati i dalje. Podijelili smo 37 Plaketa zaslužnim bivšim članovima KK borovo“, rekao je Pejić.

KK Borovo danas se natječe u 2. Košarkaškoj ligi Istok što je, kako je rekao Pejić, realno s obzirom na financije.

„Prije tri godine igrali smo 1.Košarkašku ligu Hrvatske i bili na kraju prvenstva šesti. Međutim, financije su bile problem i morali smo raspustiti momčad. Sada za našu seniorsku momčad igraju naši kadeti i juniori uz nekoliko studenata sa Vukovarskog veleučilišta. Kada bi se pojavio nekakav interes, a sa time i ulagač, vrlo brzo bi mogli složiti momčad koja bi otišla gore. Dok to ne dođe možemo se pohvaliti kvalitetnim i dobrim radom kao i sa nizom perspektivnih i talentiranih igrača“, rekao je Pejić.