Obilježeno 26 godina okupacije Sotina i stradanja mještana toga naselja

Foto: www.hrv.hr

SOTIN, Polaganjem vijenaca podno spomen obilježja u Sotina mještani ovoga vukovarskog prigradskog naselja obilježili su 26 godina od okupacije naselja.  Tijekom agresije i okupacije u Sotinu je stradao svaki deseti Hrvat, ukupno 68 branitelja i civila, a na popisu nestalih još se nalazi 18 Sotinjana.

„Žalosno je da i nakon 26 godina još uvijek tražimo istinu o velikom broju nestalih. Isto tako žalosno je da Vukovarsko-srijemska županija u ukupnom prihodu RH participira samo sa 2 posto, a to dovoljno govori gdje smo danas. Svjetlo u tunelu se ipak nazire i puno očekujemo od Projekta Slavonija. Biti ćemo prvi koji će ga hvaliti ukoliko uspije, ali i prvi koji će ga kritizirati ukoliko projekt ne uspije. Rezultati tog projekta su mjerljivi i očekujem velike pomake u odnosu na standard građana, prije svega na rješavanje glavne problematike, a to je odlazak ljudi s ovih prostora koji se može riješiti samo otvaranjem novih radnih mjesta“, rekao je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Damir Barna.

Dodao je i kako od nadležnih institucija očekuje ubrzavanje procesuiranja odgovornih za ratne zločine, ali i od građana koji nešto znaju o sudbini nestalih, da konačno progovore.

„Odgovornima, koji su to trebali već odavno napraviti, državnom odvjetništvu i pravosuđu, treba pokazati gdje im je mjesto, a mjesto im je shodno njihovom rezultatu koji je ravan nuli. Nemam riječi kojima bih mogao iskazati svoju razočaranost koliko rješavanje ovih pitanja ide sporo. Znamo tko to štopa i zašto nitko ne reagira i to su neprihvatljive stvari, no izgleda da moramo opet početi sami od sebe, dići glas i izaći na ulice. Dozvoliti odvjetnicima i sudcima da predmete drže u ladicama, po čijoj god uputi je nedopustivo, pogotovo po pitanju Domovinskog rata“, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.