Obilježeno 15 godina od povratka ogranka Matice hrvatske u Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predstavljanjem prve pjesničke zbirke Petra Eleza „Kamen srce“ ogranak Matice hrvatske u Vukovaru obilježio je 15. obljetnicu djelovanja, odnosno povratka u Vukovar. Tom prilikom predsjednica ogranka Lidija Miletić rekla je kako je Matica hrvatska od osnutka imala članove iz Vukovara koji su kao suradnici prilozima pomagali njezin rad.

„U Maticu su 1842.godine bila učlanjena 32 Vukovarca. Već tri godine kasnije u Maticu je bilo učlanjeno 68 Vukovaraca.  Poslije 1940. godine pododbor u Vukovaru je prestao s radom, a obnoviteljska skupština održana je u Radničkom domu 1971. Godine. Međutim, već dva mjeseca kasnije rad zabranjen dok je pokušaj da se rad ogranka obnovi u lipnju 1991. godine zaustavio rat“, rekla je Miletić.

Dodala je i kako je nakon godina progonstva ogranak obnovljen na inicijativu prof. Brane Crlenjaka, Borne Togonala i prof. Štefice Šarčević. Tijekom godina rat Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru prepoznatljiv je po raznim koncertima, glazbenim svečanostima, likovnim izložbama, predstavljanjima knjiga, predavanjima…

U vukovarskoj Gradskoj knjižnici predstavljena je i nova knjiga „Theurgia“ čiji je autor dr. Drago Štambuk. Kako je rečeno na predstavljanju radi se o zbirci pjesama u prozi koje su nastala u Brazilu dok je Štambuk tamo bio hrvatski veleposlanik.

„Riječ theurgia znači Božje djelo, a tema je knjige borba nezahvalnoga čovjeka s Bogom. Knjiga ima oko tisuću stranica i zapravo su to četiri knjige ujedinjene u jednu“, rekao je Štambuk.