Obilježeno 130 godina organiziranog obrtništva u Vukovaru

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, U sklopu obilježavanja 130. godina organiziranog obrtništva u Vukovaru, u vukovarskom Gradskom muzeju danas je upriličena svečanost tijekom koje je predstvaljena knjiga o tom vrijednom jubileju kao i rekonstruirana zastava prve sveopće obrtničke zadruge u Vukovaru iz 1890. godine.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec tom je prigodom naveo kako je ove godine oko 2.500 obrta više u Hrvatskoj nego u istome razdoblju prošle godine, iako je obrtništvo kao i cijelo gospodarstvo stradalo zbog pandemije koronavirusa.

Gradonačelniku Ivanu Penavi uručena je Plaketa za poticanje razvoja obrtništva.

„Gospodarstvo je jedina mogućnost i put koji može zadržati mlade ljude u našim krajevima, stoga smo vrlo značajna proračunska sredstva usmjerili ka gospodarstvu te smo zajedničkim snagama, u suradnji s Udruženjem obrtnika Vukovar osmislili paket mjera na koji se danas velik broj obrtnika i poduzetnika u Vukovaru oslanja“, rekao je gradonačelnik Penava.

Po podacima, u Gradu Vukovaru trenutno egzistira 485 obrta, od kojih je 40 novootvorenih u 2020. godini.

Govorio je i predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko koji je zahvalio gradskim vlastima što podržavaju obrtnike navevši za primjer nedavnu dodjelu “novih bespovratnih sredstava kojima je izravno Grad sufinancirao 32 nova obrta na području grada Vukovara i to iznosom od skoro 300.000 kuna”.