Obilježena završnica Erasmus + projekta Be Happy koji je provodila OŠ Siniše Glavaševića

Foto: OŠ Siniše Glavaševića

VUKOVAR, Raznim radionicama i događanjima Osnovna škola Siniše Glavaševića obilježila je završnicu školskog Erasmus + projekta “BE HAPPY” (Better Education for a Healthy, Affirmative and Proactive Personality of the Youth). Kako je rečeno “Be Happy” je prvi Erasmus + projekt ove vukovarske osnovne škole. Osnovni cilj ovog projekta je poboljšanje kompetencija učitelja škole u tri ciljana područja odgojno – obrazovne djelatnosti: tjelesno i mentalno zdravlje učenika, osobni i socijalni razvoj i interkulturalnost. Zašto baš ta tri područja?

Tjelesno i mentalno zdravlje: smatrali smo potrebnim poraditi na poticanju učenika na bavljenje tjelesnim aktivnostima, ali i brizi za njihovo mentalno zdravlje. Imali smo tu na umu moderan, sjedilački  život naših učenika koji većinu slobodnog vremena provedu pred nekim ekranom , bilo mobitela , računala ili televizije. No kako se većina našeg projekta odvijala u jeku pandemije, briga za tjelesnu i fizičku dobrobit naših učenika je još više izražena.

Osobni i socijalni razvoj je još jedno područje u kojem su naši učitelji unaprjeđivali svoje kompetencije kako bi u radu sa učenicima uspjeli im pomoći na izgrađivanju samopouzdanih, produktivnih, proaktivnih, zadovoljnih i odgovornih osoba koje su sposobne upravljati svojim emocionalnim i mentalnim potencijalima.

Interkulturalnost – je dio dugoročnog razvojni plana naše škole, a to je odgajanje učenika u duhu tolerancije, razumijevanja i poštivanje drugih i drugačijih.

“Projekt je obuhvaćao pet različitih višednevnih strukturnih tečajeva gdje su učitelji razmjenjivali iskustva sa kolegama iz europske unije ali i stjecali nova znanja i vještine iz područja našeg interesa. U prošlom polugodištu započet je i neposredan rad s djecom kroz brojne radionice”, rekla je ravnateljica škole Slavica Mišić.

Pojasnila je kako je 27. veljače bila velika završnica našeg projekta te da su cjelodnevnim programom kroz brojne i raznovrsne radionice obuhvatiti što više učenika. Radionice su bile raznolike od plesnih i likovnih radionica, izrade jednostavne zdrave hrane, sportskih aktivnosti pa do radionica na kojima se uči kroz igru. Tu su i praktične radionice izrade balzama za usne, a posebno izdvajam radionice na kojima su učenici učili kako razumjeti svoje i tuđe osjećaje te kako se nositi sa njima. završnica našeg projekta je predviđena za večeras održavanjem velikog nagradnog kviza za naše učenike a kojemu mogu nazočiti i roditelji.

“Unatoč  preprekama kao što su nemogućnost putovanja zbog pandemije i  kadrovske promjene unutar školskog Erasmus + tima, uspješno smo priveli naš projekt kraju. No za naše učitelje i njihove učenike priča tu ne završava. Stečena iskustva i vještine će se nadograđivati i primjenjivati u novim nastavnim izazovima”, kazala je Mišić.