Obilježena obljetnica pogibije pripadnika HOS-a u Vinkovcima 1992. godine

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Uz ledinu na kojoj se prije Domovinskog rata u vinkovačkoj ulici Jurja Dalmatinca nalazio Omladinski dom, danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na trojicu pripadnika 1. samostalne bojne HOS-a, koji su smrtno stradali u eksploziji koja je na današnji dan 1992. godine sravnila Omladinski dom.

Dogodilo se to baš na dan kada je tadašnji predsjednik HSP-a i vrhovni zapovjednik HOS-a Dobroslav Paraga posjetio Vinkovce. U eksploziji podmetnute naprave u nekadašnjem Omladinskom domu, lokaciji ratnog zapovjedništva HOS-a, poginula su trojica pripadnika 1. samostalne bojne HOS-a Darko Rušanac, Vlado Knežević i Ivica Bošnjak, dok ih je osam ranjeno.

„Dom nisu digli Srbi nego Hrvati”, kazao je Ivica Zupković, predsjednik UDHOS 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci rekavši kako je u spomen na stradavanje pripadnika HOS-a u Vinkovcima, 1. ožujka proglašen Danom 1. Samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci.

Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Euzebija i Poliona, mons. Tadija Pranjić, a počast poginulima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali su članovi obitelji, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata, HSP-a, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca.

Kroz 1. samostalnu bojnu “Marijan Baotić”, koja je djelovala na bojištu Jarmina – Nuštar – Mala Bosna – Otok – Komletinci – Vrbanja i pokrivala 40 kilometara bojišnice, koja je neprestano bila pod topničkim napadima, prošlo je 1100 branitelja, od kojih je 38 poginulo i 298 ranjeno.