Obilježena 33. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci

Foto: Đuro Karalić

Komemorativnim skupom u Borovu je u četvrtak obilježena 33. obljetnica ubojstva dvanaestorice pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci kojima je počast odana polaganjem vijenca i paljenjem svijeća.

Komemoraciji su nazočili i počast ubijenim policajcima u Domovinskom ratu odali su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrovković, u ime Vlade potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić.

Ubojstvo hrvatskih redarstvenika prije 33 godine označilo je početak oružanih sukoba i agresije na Republiku Hrvatsku, rekao je Božinović te naglasio da je riječ o jednom od najokrutnijih, najpodmuklijih i nasvirepijih zločina tijekom Domovinskog rata.

Svečani program započeo je na ulazu u Borovo kod „12 čempresa“, nakon čega su sudionici mimohodom sjećanja duž Ulice Dvanaest redarstvenika stigli do Spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima gdje je održan komemorativni program.

Podno spomen obilježja vijence su položili i svijeću zapalili i članovi obitelji ubijenih redarstvenika te predstavnici udruga policije iz Domovinskog rata, izaslanstva Vinkovaca i Vukovara predvođena gradonačelnicima Ivanom Bosančićem i Ivanom Penavom, kao i Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem.

Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve služena je u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, nakon koje je uslijedio doček sudionika utrke „12 kilometara za 12 redarstvenika“.

Memorijal dvanaest redarstvenika obilježava se u znak sjećanja na pripadnike specijalne jedinice policije koji su ubijeni 2. svibnja 1991. godine iz zasjede, dok su pokušavali osloboditi dvojicu svojih zarobljenih kolega koje su tijekom redovite ophodnje zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Taj dan ubijeni su i masakrirani hrvatski redarstvenici Stipan Bošnjak, Luka Crnković, Josip Culej, Mladen Čatić, Janko Čović, Zoran Grašić, Antun Grbavac, Željko Hrala, Zdenko Perica, Marinko Petrušić, Mladen Šarić i Ivica Vučić, a 21 policajac tada je ranjen.