Obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde

Foto: Đuro Karalić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te misom zadušnicom u Vinkovcima je obilježena 33. godišnjica osnutka vinkovačke 109. brigade, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde, ustrojene 28. svibnja 1991. godine, na dan kada je u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj bilo postrojavanje prvih postrojbi ZNG-a.

Brigada je dala velik i značajan doprinos u obrani vinkovačkog kraja i Republike Hrvatske. Borila se na najtežoj bojišnici, na istočnim granicama, na vratima Hrvatske te zajedno s 3. brigadom i snagama dovedenim iz unutrašnjosti, uspjela zaustaviti nadmoćnijeg neprijatelja, rečeno je tijekom komemorativnog skupa.

Po riječima predsjednika Udruge 109. brigade, umirovljenog bojnika Jakova Milanovića, 109. brigada imala je 214 poginulih i 650 ranjenih i povrijeđenih, a 12 pripadnika se još uvijek vode kao nestali.

“Pozvao bih sve braniteljske udruge da krenemo kucati jednim srcem, da razmišljamo kao branitelji i ne smijemo se dijeliti. Svi zajedno dali smo doprinos stvaranju Hrvatske i moramo se držati zajedno”, kazao je Milanović.

U spomen na sve poginule, nestale i umrle pripadnike 109. brigade kod Spomenika hrvatskim braniteljima položeni vijenci i upaljene svijeće. U ime predsjednika Republike vijenac je položio i svijeću upalio brigadir Petar Matanović, a predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Sjetimo se danas svih onih koji više nam među nama i budimo ponosno na njih, ali mislimo danas i na budućnost koju moramo zajednički graditi jer nam samo tako može biti bolje”, kazao je Bosančić.

Izaslanik predsjednika Vlade, voditelj Područnog ureda za poslove obrane Osijek Dalibor Bajči poručio je pripadnicima 109. brigade da budu ponosni na sve ono što su učinili. “Kroz povijest je sigurno bilo jačih i sposobnijih, ali nisu to uspjeli ostvariti jer nisu imali zajedništvo kakvo ste vi imali. Svim poginulim i nestalim pripadnicima 109. brigade neka je čast i slava, nismo vas zaboravili, niti ćemo”, rekao je Bajči.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić izrazio je zahvalnost hrvatskim braniteljima rekavši kako je 109. vinkovačka brigada s obzirom na ratne zasluge pravom zaslužila epitet “legendarne”. “Oni su držali veliku liniju obrane, bilo je i poginulih, a upravo zato ova brigada zaslužuje prefiks legendarna. Drago mi je da smo ovdje i da nismo zaboravili one koji su se borili za nezavisnost Hrvatske da bi mi danas živjeli u boljim uvjetima”, poručio je župan Dekanić.

Misa zadušnica služena je u Župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona.